Rainer Saad • 22. detsember 2011 kell 18:55

Nafta hind jätkab tõusmist

Toornafta hinnad on tõusnud 4 järjestikulist päeva kui USA majandusandmed viitavad sellele, et maailma suurim naftatarbija võib majanduslangust vältida. Hindu kergitavad ka pinged Pärsia lahe piirkonnas.

U.S. Light toornafta futuurid on täna tõusnud 1% kui barrel maksab 99,6 dollarit, olles eile kerkinud 1,5%. Ameerika Energiaministeeriumi andmetel langesid naftavarud 10,6 miljonit barrelit, mis on suurim peale selle aasta veebruari.

Täna Bagdadis aset leidnud pommirünnakutes hukkus 57 inimest kui puhkesid pinged šiiitide juhitud valitsuse ja sunniitide vahel. Pärsia lahe piirkonnas teravdab pingeid ka Iraani mereväe manöövrid, põhjustades hirmu naftatarnete pärast. Brenti toornafta veebruari futuurleping maksab 107,92 dollarit.

Nafta hinnad on praeguse kvartaliga kerkinud 25%, mis on suurim tõus peale 2009. aasta II kvartalit. Euroopa Liit ja USA otsivad toetust Lähis-Idast ja Aasiast, et kehtestada Iraani vastu sanktsioone. Itaalia välisministeeriumi andmetel tegeleb Iraan tuumarelvade programmiga.

British Petroleumi andmetel pumpas Iraan möödunud aastal 5% kogu maailma naftast. Hormuze väina kaudu liigub päevas 15,5 miljonit barrelit naftat, mis on kuuendik globaalsetest saadetistest. 

 

Hetkel kuum