Indrek Kald • 10. jaanuar 2012 kell 7:21

Mullused hilinejad tänavu tulumaksu kiirelt tagasi ei saa

Kes esitasid tuludeklaratsiooni mullu hilinemisega või olid riigile makse võlgu, need peavad tänavu tulumaksutagastust ootama.

Kui varem said kõik läbi e-maksuameti/e-tolli saabunud ja probleemivaba tuludeklaratsiooni esitanud kiire tulumaksu tagastuse viie tööpäeva jooksul, siis tänavu tuleb paljudel oodata tulude deklareerimise lõppu ehk siis 3. aprilli, teatas maksu- ja tolliamet.

Kiiret tagastust ei tasu loota nendel, kes esitasid oma möödunud – 2010. aasta – tuludeklaratsiooni hilinemisega ehk siis pärast 31. märtsi 2011 ja kellel olid maksuvõlad perioodil 15. veebruar 2011 kuni 14. veebruar 2012.

"Muudatus, millest teavitasime juba enne eelmise aasta tulude deklareerimist, on kantud ideest kasvatada maksumaksjates seaduskuulekust," sõnas maksu- ja tolliameti teeninduskorralduse osakonna juhtivspetsialist Hannes Udde. "Jätkuvalt on meil palju neid inimesi, kes ei esita oma tuludeklaratsiooni tähtajaks ega tasu riigile õigeks ajaks oma maksusid. Edaspidi saavad kiire tulumaksu tagastuse ainult seaduskuulekad maksumaksjad," lisas ta.

Tähtajaks jättis oma 2010. aasta tuludeklaratsiooni esitamata ligi 23 000 maksumaksjat. Aasta jooksul on olnud võlgasid 71 000 füüsilisel isikul. Neile, kes esitavad oma tuludeklaratsiooni elektrooniliselt, kelle deklaratsioon ei vaja täiendavat kontrolli ja kes olid möödunud aasta jooksul seaduskuulekad, alustab amet tulumaksu tagastusi hiljemalt tänavu 27. veebruaril.

Tänasest on eelmise aasta tulu deklareerimist puudutav informatsioon üleval maksu- ja tolliameti kodulehel, seda ka vene ja inglise keeles.

Samuti on avatud kaks aastat tagasi kasutusele võetud foorum, kus küsimustele vastavad maksuspetsialistid. Foorum on maksuameti teatel populaarne, sest vastused saab kiiresti ja küsija ei pea oma nime avalikustama. Eeldatavalt on ka tänavu populaarseim teema tulumaksu tagastamine, sest selles vallas on maksu- ja tolliametil olulisi muudatusi.

2011. aasta tulu saab deklareerida elektrooniliselt läbi e-maksuameti/e-tolli keskkonna alates 15. veebruarist. Samast kuupäevast saab eeltäidetud tuludeklaratsioonide väljatrükke ka maksu- ja tolliameti teeninduskohtadest.

Hetkel kuum