Sirje Rank • 29. märts 2012 kell 8:00

Euroala tulemüür lähenemas 940 miljardile

Euroala riigid on valmistumas kokkuleppeks, mille järgi euroala päästefondide maht ehk n-ö tulemüür kerkiks vähemalt aasta jooksul 940 miljardile eurole, et vältida kriisi levikut.

Nii on kirjas homme Kopenhaagenis algava ELi rahandusministrite mitteametliku kohtumise lõppdokumendi algversioonis, vahendab agentuur Bloomberg.

Tõenäoliselt otsustavad ministrid, et juulist jõustuval alalisel päästemehhanismil ESM, mille maht on 500 mld eurot, lastakse jõus olla paralleelselt ajutisest päästemehhanismist EFSF eraldatud abilaenudega, mille maht on praegu 200 mld eurot. Lisaks lubatakse tõenäoliselt 2013. aasta keskpaigani – mil EFSF tegevuse lõpetab – kasutada ka ajutise päästemehhanismi veel rakendamata vahendeid, mida on praegu 240 mld eurot. Seda erandjuhtudel, kui euroala valitsusjuhid nii ühehäälselt otsustavad, ning kui ESMi maht osutub ebapiisavaks, seisab dokumendis.

Saksamaa kantsler Angela Merkel hoiatas sel nädalal, et Hispaania ja Portugal on hapras seisus. Ning tulemüüride tugevdamist on vaja ka selleks, et veenda G20 riike ja IMFi samuti Euroopale appi tulema. Viimased on valmis seda tegema vaid juhul, kui Euroopa esmalt ise oma panust abimehhanismidesse suurendab.

Saksamaa keskpanga juht Jens Weidemann on kõrgemate tulemüüride suhtes skeptiline.

Lisaraha võlakriisi ei lõpeta. "Nii nagu ei jõudnud taevasse Paabeli torn, ei küüni sinna ka rahamüür," ütles ta eile Londonis Chatham House'is. "Kui me seda aina kõrgemaks ehitame, tekivad meil maised piirangud, mis võivad tähendada "moonutusi, mis viivad tulevikus uute probleemideni".

Lisaks ei muuda tulemüüri kõrgemaks ehitamine kohe seda raha kättesaadavaks. Selleks, et ESMi kogu 500 mld euro suurune maht käiku lasta, tuleb euroala riikidelt lisaks ESMi omapakitalile ka nõudmiseni kapital fondi saada.

Võimalik, et kohtumisel otsustatakse ka ESMi sissemakseid kiirendada. Esimesed maksed on plaanis teha tänavu juulis ja järgmine makse oktoobris. Ülejäänud makseid võidakse samuti ettepoole tuua, mis tähendaks kahte makset 2013. aastal ja viimast sissemakset 2014. aasta esimesel poolel, vahendab Bloomberg eelpool nimetatud dokumendile toetudes.

Kokkulepete tulemusel suudaks Euroopa teoreetiliselt elle aasta juulist vajadusel välja panna 500 mld eurose kolmeaastase abipaketi.

Tulemüür peab olema usutav, ütles eile Saksamaa valitsuse pressiesindaja Steffan Seibert. Samas "on kahetsusväärne, et selles diskussioonis ei näi ükski number piisavalt suur olevat." 

Hetkel kuum