2. oktoober 2012 kell 12:16

Jim O'Neill: Hiina liikumas kvaliteedi, mitte kvantiteedi suunas

Tunnustatud ökonomisti ja Goldman Sachs Asset Managementi esimehe Jim O'Neilli sõnul on Hiinast saamas majandus, kus kasv tuleneb innovatsioonist ja töötajate leidlikkusest. Ekspordist juhinduv tööstuslik majanduskasv on jäämas ajale jalgu.

"Me oleme varajases faasis, kus Hiina liigub kvantiteedi asemel kvaliteedi poole ning võitjad ja kaotajad saavad kindlasti väga erinevad olema," kommenteeris O'Neill CNBC-le.

"Kvaliteedi all pean silmas olukorda, kus juhtkond on õnnelikum 7-8% majanduskasvuga, mitte 10%, ning kus eratarbimine annab senisest suurema osa SKPsse," selgitas O'Neill.

Lisaks ootab ökonomist sissetulekute võrdsustumist Hiinas ning et riik keskendub varasest enam energiasäästule ja alternatiivenergiale. "See kõik suurendab loomingulisust ja innovatsiooni," lisas O'Neill, kes ootab järgneva 10 aasta jooksul Hiinale keskmiselt 7% aastast majanduskasvu.

O'Neilli sõnul panustavad nn kasvumajandused - Brasiilia, Venemaa, India, Hiina, Indoneesia, Lõuna-Korea, Mehhiko, Türgi - sel kümnendil globaalsesse majanduskasvu 15 triljonit dollarit, mida tema hinnangul on üle kahe korra rohkem kui USA ja Euroopa peale kokku. Pool sellest kasvust annab Hiina.

Ta tunnistab, et Hiina majandus on ülemaailmse majanduskasvu suur tegur ja riigi käekäigust sõltub väga palju. O'Neill usub, et globaalne majanduskasv kiireneb sel kümnendil keskmiselt 4%ni aastas.

Autor: Fredy-Edwin Esse, California

Hetkel kuum