Ken Rohelaan • 7. veebruar 2013 kell 15:55

Iirimaa ja EKP saavutasid kokkuleppe

Iirimaa jõudis Euroopa Keskpangaga kokkuleppele, et struktureerida ümber ligi pool võlast, mis Iirimaal tuli võtta oma pankade päästmiseks.

See samm peaks Iiri valitsuse hinnangul aitama kaasa riigi väljumisele IMFi ja ELi abiprogrammist, vahendas Financial Times.

Kokkuleppe kohaselt ei kao kuskile Iirimaa 64 miljardi euro suurune võlg, mille riik võttis finantskriisi ajal pankade aitamiseks. Selle asemel pikendab Iirimaa ligi poole võlasumma ulatuses tagasimakseid, et kergendada riigi lühiajalisi rahastamisvajadusi.

Tehingu järgi plaanib Iiri valitsus emiteerida pikaajalisi võlakirju, et asendada 2010. aastal käibele lastud võlakirjad väärtusega 28 miljardit eurot. Vanad võlakirjad on avalikkuse seas tekitanud suurt pahameelt seoses Iirimaa kohtlemisega eurotsooni võimude, eriti Euroopa Keskpanga poolt. Iga-aastased maksed suurusega 3,1 miljardit dollarit laenusumma ja intressi tagasi maksmiseks on suures osas võrdsed Iirimaa kehtestatud kokkuhoiumeetmetega.

Plaani kohaselt peavad Iirimaa maksumaksjad ikkagi tasuma eelnevalt mainitud 28 miljardit, kuid tagasimakse perioodi pikendamine kergendab Iiri valitsuse lühiajalisi rahastamisvajadusi.

Majandusteadlaste sõnul on taoline kokkulepe Iirimaale kasulik. "Tehing võib intressikulusid vähendada 0,5% ulatuses SKP-st aastas, kuid tegelik kasu on pikaajaline keskpanga finantseerimine ja investorite jaoks kinnituse leidmine, et Euroopa Liidu võimud tagavad Iirimaa programmi edukuse," ütles Davy Stockbrokersi majandusteadlane Conall MacCoille.

Hetkel kuum