6. oktoober 2013 kell 21:00

Teisel Nokial läks Venemaal haprasti

Vanasti oli kaks Nokiat, nüüd suisa justkui kolm. Praegu on Nokia võrguseadmete tootja. Nokia nime kannab ka Microsoftile kuuluv mobiiltelefonitööstus. Vanast ajast on börsil ka rehvitootja Nokian Renkaat. Just viimasel käib käsi kehvasti.

Põhjamaade suurima rehvitootja Nokian Renkaate aktsia tegi reedel pea aasta suurima päevasisese kukkumise, kuna ettevõte andis käibe- ja kasumihoiatuse Venemaa kahaneva nõudluse ja rubla languse tõttu. Aktsia hind kukkus päeva sees isegi 10%, kuid vajus kella 13.45ks Helsingi börsil 7,9%, 34,59 eurole, vahendas Bloomberg.

Kogu aasta käive ja ärikasum vähenevad, kuna rubla langus euro vastu  lõikab käibest umbes 25 miljonit eurot ja vähendab kasumit 14 miljoni euro võrra, teatas ettevõte. Varem prognoosis ettevõte, et mõlemad näitajad jäävad eelmise aasta tasemele või kerkivad.

“See hoiatus vihjab, et aasta EBIT-kasum tuleb kusagil 10% alla analüütikute ootuste,” ütles Nordea Banki analüütik Rauli Juva. Ta lisas, et ka nõrgem hinnakujundus Kesk- ja Ida-Euroopas peaks mõjutama kasumlikkust.

Analüütikute sõnul ei maksa Nokian Renkaate kasumihoiatuses näha ohtu teistele rehvitootjatele, sest neil ei ole sellist Venemaa-sõltuvust.

Venemaa majandus võtab tuure maha. Venemaa majanduskasv on juba kuus kvartalit järjest aeglustunud. Augustis oli rubla euro vastu madalaim alates 2009. aastast. Augustis kukkus Venemaal automüük aastaga 10% ja aasta algusest on automüük 7% väiksem.

“Nokiaan Renkaate hoiatus oli üsna spetsiifiline sellele rehvitootjale,” ütles Barclaysi autosektori analüütik David Arnold Bloombergile. “Konkurentidest võib vaid Pirellil tulla sarnaseid sümptomeid, kuna tal on Venemaal ühisfirma. Muidu ei ole aga sellest hoiatusest midagi välja lugeda Michelinile või Continentalile.”

Nokian Renkaate P/E on 15,3 ja brutodividenditootlus 4,2%. Iseasi, kas see jääb püsima. Pirelli P/E on 14,4 ja dividenditootlus 3,3%. Continentali vastavad numbrid on 12,3 ja 1,8% ja Michelinil 12,4 ja 3,3%. Odavaim on Saksa ettevõte, parima dividenditootlusega aga Soome oma.

Hetkel kuum