17. oktoober 2013 kell 20:16

Börs: Uus rekord on sündinud!

Pärast vahepealset teadmatuses oldud aega, kus turud suutsid enda tasemeid hoida, rallis täna USA peamine aktsiaindeks S&P 500 uue kõigi aegade rekordini.

Täna andis turgudele hoogu kahe teguri koosmõju. Ühelt poolt jõudsid poliitikud Washingtonis kokkuleppele fiskaalkatastroofi vältimiseks, mis annab investoritele paariks kuuks vähemalt meelerahu.

Teiselt poolt kahjustas see kemplemine piisavalt majandust, et enamuse hinnangul on Föderaalreservi stiimulite koomaletõmbamise plaan lükatud järgmise aasta algusesse, kui mitte isegi teise kvartalisse, sest jaanuaris ja veebruaris saab valitsuse rahastamine uuesti otsa ning võlalimiit tuleb ette.

"Stiimulite koomaletõmbamine tundub nüüd kaugemal olevat kui keegi julges arvata veel kaks kuud või isegi kaks nädalat tagasi," kommenteeris Bloombergile Greenwood Capitali investeerimisjuht Walter Todd. "See hoiab intressimääradel kaane peal ning pakub riskantsematele varaklassidele nagu aktsiad rohkem likviidsust. Inimesed saavad taas keskenduda kindlate firmade numbritele tulemuste avalikustamise hooajal."

Turul oli täna tõeliselt kehv päev IBMile. Firma teatas kuuendat kvartalit järjest kahanenud käibest ning aktsia tegi päeva lõpuks 6,6% languse, vedades endaga kaasa Dow Jonesi tööstuskeskmise.

Hea päev oli Verizonile, kelle majandustulemused, ja eriti kasumlikkus, lõid ilusti ootusi. Päeva lõpuks oli firma aktsia ligi 3,7% plussis.

Pärast sulgemiskella jääme ootama internetihiiu Google'i kolmanda kvartali majandustulemusi. Firma aktsia kukkus ligi 1,2% täna ning ootused väga kõrged ei ole, kuna analüütikud kardavad väiksemad reklaamitulu ühe kliki kohta.

Aga rõõmusõnum nüüd! Võite kirja panna, et 17. oktoobril saavutas S&P 500 indeks 1733,15 punkti peal uue kõigi aegade rekordi. Varasem rekord pärines 18. septembrist, mil indeks sulgus 1725,52 punktil. Võrreldes eilsega sulgus indeks 0,67% kõrgemal.

Nasdaqi komposiitindeks tegi samuti korraliku tõusu 0,62%ga, minnes õhtule 3863,15 punkti peal. Päev läbi IBMi tõttu miinuses olnud Dow suutis päeva lõpuks kahju minimeerida 0,01% peale, sulgudes 15 371,65 punktil.

Kuld rallis täna kõvasti. Väärismetalli untsi hind kallines 2,86% ja maksis päeva lõpuks New Yorgis 1319 dollarit. Nafta odavnes samal ajal 1,57% ja maksis 100,67 dollarit barreli kohta.

Euro tegi täna samuti tugeva hüppe dollari vastu. Päeva lõpuks kallines Euroopa ühisvaluuta 1,06% ja võrdus 1,3677 dollariga.

Autor: Fredy-Edwin Esse, California

Hetkel kuum