Hannes Sarv • 21. november 2013 kell 12:52

Mamo omanik tervitab uut töötajatest teavitamise süsteemi

Järgmise aasta juulist tuleb töötaja registreerida maksu- ja tolliameti uues süsteemis päev enne tema tööle asumist. Toitlustuskohti pidava Mamo Food OÜ juht ja omanik Margit Härma ütles, et see on tervitatav, sest vähendab ümbrikupalga maksmist.

„Kindlasti,“ vastas Härma küsimusele, kas sellest võiks ettevõttele tekkida suurem koormus paberimajanduses. „Aga ma arvan, et see väike bürokraatia on väikene vaev võrreldes kasuga, mis sellest tekib,“ lisas ta.

Härma sõnul aitab ümbrikupalkadega võitlemine kaasa konkurentsiolukorra normaliseerumisele. Ettevõtjal, kes otsustab ebaausalt palka maksta, on tööjõumaksude mõjul turul selge eelis ausa ettevõtja ees ning viimane peab seetõttu üksjagu rohkem vaeva nägema. Samuti ütles ta, et tuleb ette juhtumeid, kus töötajad ise musta tasustamise kohta küsivad. „On suur probleem, kui tullakse tööintervjuul rääkima sellest, et millist ametlikku palka maksame ja mis sinna mustalt peale tuleb,“ sõnas ta.

Härma märkis ka, et mingit mõju võib läbipaistvam süsteem avaldada ka käibemaksu laekumisele. Kui ümbrikupalga maksmine lõppeks, kaoks tema sõnul ära ka nn must sularahakassa, mida toitlustusettevõtetes võidakse pidada. Üheski maksuaruandes selline kassa ei kajastu. „Ma arvan, et musta kassa olemasolu on tingitud vajadusest maksta musta palka või võtta omanikutulu mustana välja. Tänapäeval turult ju enam kaupa ei osteta,“ ütles Härma.

Hetkel kuum