• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Mamo omanik tervitab uut töötajatest teavitamise süsteemi

  Järgmise aasta juulist tuleb töötaja registreerida maksu- ja tolliameti uues süsteemis päev enne tema tööle asumist. Toitlustuskohti pidava Mamo Food OÜ juht ja omanik Margit Härma ütles, et see on tervitatav, sest vähendab ümbrikupalga maksmist.

  „Kindlasti,“ vastas Härma küsimusele, kas sellest võiks ettevõttele tekkida suurem koormus paberimajanduses. „Aga ma arvan, et see väike bürokraatia on väikene vaev võrreldes kasuga, mis sellest tekib,“ lisas ta.
  Härma sõnul aitab ümbrikupalkadega võitlemine kaasa konkurentsiolukorra normaliseerumisele. Ettevõtjal, kes otsustab ebaausalt palka maksta, on tööjõumaksude mõjul turul selge eelis ausa ettevõtja ees ning viimane peab seetõttu üksjagu rohkem vaeva nägema. Samuti ütles ta, et tuleb ette juhtumeid, kus töötajad ise musta tasustamise kohta küsivad. „On suur probleem, kui tullakse tööintervjuul rääkima sellest, et millist ametlikku palka maksame ja mis sinna mustalt peale tuleb,“ sõnas ta.
  Härma märkis ka, et mingit mõju võib läbipaistvam süsteem avaldada ka käibemaksu laekumisele. Kui ümbrikupalga maksmine lõppeks, kaoks tema sõnul ära ka nn must sularahakassa, mida toitlustusettevõtetes võidakse pidada. Üheski maksuaruandes selline kassa ei kajastu. „Ma arvan, et musta kassa olemasolu on tingitud vajadusest maksta musta palka või võtta omanikutulu mustana välja. Tänapäeval turult ju enam kaupa ei osteta,“ ütles Härma.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Egle Heinsar: edukas Eesti algab vaesteta ühiskonnast – 220 eurot kuus kõige haavatavamatele
Tõeliselt edukas riik saame olla alles siis, kui meil pole vaeseid. Kui me ei jõua teha tervet kodanikupalka, tehkem sellest veerandki – kõige haavatavamale ühiskonnakihile, kirjutab sotsiaaldemokraat Egle Heinsar arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Tõeliselt edukas riik saame olla alles siis, kui meil pole vaeseid. Kui me ei jõua teha tervet kodanikupalka, tehkem sellest veerandki – kõige haavatavamale ühiskonnakihile, kirjutab sotsiaaldemokraat Egle Heinsar arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Sendipidude nõutuim artist Rahakratt hullutab masse
Eesti üks armastatumaid rahablogijaid Rahakratt avaldas nipid, kuidas palka juurde norida, pangaonudelt laenuintressi alla tingida ja rotina vetsu minnes sealt miljonärina väljuda.
Eesti üks armastatumaid rahablogijaid Rahakratt avaldas nipid, kuidas palka juurde norida, pangaonudelt laenuintressi alla tingida ja rotina vetsu minnes sealt miljonärina väljuda.
Põllumajanduse esindajad kritiseerivad valitsuse kliimaseisukohta
Valitsuse kliimaseisukoht seab toidutootmise löögi alla, samuti puudub mõjuanalüüs, teatas põllumajandus-kaubanduskoda.
Valitsuse kliimaseisukoht seab toidutootmise löögi alla, samuti puudub mõjuanalüüs, teatas põllumajandus-kaubanduskoda.
OPEC+ otsustas tootmise tõstmist jätkata Nafta hind reageeris langusega
OPEC ja selle liitlased jõudsid kokkuleppele, et jätkata naftatootmise tõstmist, kuigi turud ootasid vastupidist sammu, vahendab Bloomberg.
OPEC ja selle liitlased jõudsid kokkuleppele, et jätkata naftatootmise tõstmist, kuigi turud ootasid vastupidist sammu, vahendab Bloomberg.