Lätiga lävimine läheb ladusamaks

03. jaanuar 2014, 00:00

Nüüd on siis Läti latiga ühel pool. Üks maailma juhtivaid valuutasid euro kehtib ka meie lõunanaabri juures.

Suured võitjad on Valga ja Valka inimesed, kes sageli naabrite juures ostlemas käivad. Neile on hinnad nüüd üheselt, ilma kalkulaatorita võrreldavad, see muudab ostmise mugavamaks.

Minule tähendab lätlaste euro, et Poola vahet sõites Lätis Bauskas vahepeatust tehes Hesburgeris kohvi või einet ostes ei tule enam maksta lattides, asja ajavad ära eurod. Kaardiga makstes mugavuselt vahet ei ole.

Oma raha oli ilusam. Sama kehtib ka Läti börsil aktsiate ja võlakirjade ostjatele. Sealseid väärtpabereid müües ning dividende saades ei pea enam mõtlema, mida valuutaga teha. Leetu investeerinutel on see probleem, et väärtpaberite hindu näidatakse ja tehingud toimuvad eurodes, kuid dividende saab littides. Ehk kui tahaksid reinvesteerida saadud dividendid, siis konverteeri aga litid eurodeks, et Leedu aktsiaid osta. Reisijatel on mugavam samas valuutas asju ajada. Kaupmeestel ja ka Lätis äri ajajatel ei tule enam kanda valuutavahetuse kulu ja ka kursiriski ei ole.

Eesti rahatähed olid eurodest ilusamad ja ilmselt hakkavad ka lätlased oma kauneid pangatähti taga nutma. Üllatus on lätlastel natuke teistsugune kui meil. Kui Eestis muutusid hinnad numbriliselt mikroskoopilisteks (tegelikult tõusid), sest kroon oli eurost odavam, siis lätlasi tabab hinnatõus ka vahetult. On ju lati kurss euro omast kõrgem.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    02. January 2014, 19:03
    Otsi:

    Ava täpsem otsing