Puhkepäev. Jalgpallimaailma mustem pool

17. jaanuar 2014, 00:00

Hispaania-Portugali ühisproduktsioonina valminud film “Mustad teemandid” on lugu lootustest, pettumustest ja ülekohtust jalgpallimaailma telgitagustes, millest tribüünidel karjuvatel jalkafännidel enamasti aimugi ei ole.

Filmi peategelasteks on kaks noormeest vaesest Mali riigist, kes unistavad saada jalgpallistaarideks ning võistelda au ja kuulsusesäras suurtel Euroopa staadionitel. Nad on andekad poisid, kellel oleks isegi lootust jõuda oma kohalikult staadionilt kaugemale, kuid kahjuks on sama andekaid poisse sama uhkete unistustega Aafrikas tuhandeid.

Euroopas rikkuse jahil. Amadou ja Moussa unelm täitub küll sel määral, et Euroopasse nad jõuavad. Kahjuks aga mitte sellisesse Euroopasse, millest nad unistanud on. Läbi “agentide”, kes ei kavatsegi neile väärilisi treenimistingimusi luua, kistakse heausksed noored hämaratesse ja alandavatesse afääridesse, sest jalgpallispordiga koos liikuvate suurte rahade kiiluvees laveerib ka maffia.

Filmi nimi viitab otseselt rahapettustele ja kuritarvitamisele, mis on tumedanahaliste noorte talentsportlaste smugeldamise ja ärakasutamise puhul võrreldav mustade teemantide äriga seonduvaga. Mitte igast poisist ei kasva tähte ning need, kes ei sära kõige heledamalt, tambitakse jalge alla. Tipud aga ei vabane neid värvanud ja treeninud agentidest, kes teenitud tulu endale kasseerivad.

Tõsielulised seigad. Režissöör Miguel Alcantudi käe all valminud film baseerub tõsielulistel faktidel, mille kohaselt on sarnased agendid aafrika perede juurest Euroopasse meelitanud ligikaudu 20 000 poissi, kellele on lubatud suurt tulevikku Euroopa jalgpalliklubides, kuid kelle unistused on kahjuks tühja jooksnud.

Filmi temaatika iseenesest ei ole uus. Sama teemat on varem käsitlenud ka prantsuse režissöör Pascale Lamche dokumentaalfilmis “Black Diamond” ning Ghanas sündinud tumedanahaline režissöör Baff Akoto dokumentaalfilmis “Football Fables”. “Mustad teemandid” on samast teemast mängufilmiversioon.

Film mõjub tänu oma kohatisele dokumentaalfilmi meenutavale ülesehitusele väga realistlikult. Film saab alguse poiste kodukülast ning jälgib nende kannatuste rada läbi Kesk- ja Põhja-Euroopa. Peategelastena on “Mustades teemantides” kasutatud mitteprofessionaalseid noori näitlejaid, kes saavad oma rollidega väga hästi hakkama.

 

Draama

  • “Mustad teemandid”

Režissöör: Miguel Alcantud
Osades: Hamidou Samaké, Setigui Diallo, Carlo D’Ursi, Guillermo Toledo, Carlos Bardem jt
Filmi pikkus: 1 h 38 min
Kinos Artis alates: 16.01

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
16. January 2014, 16:49

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing