Euroopa Keskpank võiks intressi kärpida

03. veebruar 2014, 00:00

Euroopa Keskpank võiks euro­ala värsket inflatsiooninumbrit vaadates baasintressimäära ­alla tuua või loobuda 2% inflatsioonieesmärgist. Euroala inflatsioon on jäänud enam kui poole väiksemaks Euroopa Keskpanga eesmärgist ning aeglustus veelgi.

Langevate energiahindade tõttu taltuv inflatsioon võib anda järgmisel nädalal Euroopa Keskpanga (EKP) nõukogule lisapõhjuse intressimäära langetada, kirjutas Bloomberg.

Kui detsembris kasvasid aastases arvestuses tarbijahinnad veel 0,8%, siis jaanuaris on inflatsioon juba vaid 0,7%, teatas reedel Luksemburgis asuv Euroopa Liidu statistikaamet.

Analüütikud ootasid inflatsiooni kiirenemist 0,9 protsendile. See on juba neljas kuu, kui inflatsioon on alla ühe protsendi. Euroopa Keskpanga inflatsioonieesmärk on 2%.

Novembris, kui inflatsioon aeglustus 0,7 protsendile, kärpis Euroopa Keskpank ootamatult baasintressimäära 0,25 protsendile.

“Kuigi euroala majandusväljavaade on paranemas, tõmbavad nii majanduskasvu kui ka inflatsiooni tagasi kestvad probleemid panganduses, mida ilmestab näiteks krediidiportfelli kokku­tõmbumine,” ütles BNP Paribas’ analüütik Colin Bernmingham. “See uuendab tegutsemissurvet Euroopa Keskpangale.”

Laenunõudlust pole. Laenamine euroala ette­võtetele ja kodumajapidamistele vähenes detsembris 20. kuud järjest.

Öeldakse, et raha paneb rattad käima. Kui pangad vaevlevad kapitaliseerimisvajaduse ja regulatsioonide müriaadi tõttu, ei anna nad laenu. Kui majanduses on ebakindel aeg ja inimesed kardavad töökohtade pärast ning ettevõtted muretsevad müügi pärast ning ei investeeri, ei ole ka teab mis suurt laenunõudlust. Pangad vägisi laenu anda ei saa.

Commerzbanki ja Barclaysi analüütikud on jaanuaris muutnud oma intressimäära ootusi. Nad eeldavad nüüd, et baasintressimäär langetatakse märtsiks 0,1 protsendile ja hoiuste intressimäär, mis on praegu 0,00%,  langeb –0,1 protsendile. Euroopa Keskpanga nõukogu koguneb intressimäärasid sättima 6. veebruaril.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
02. February 2014, 18:15

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing