Puhkepäev. Wes Andersoni koomiline avangardism

28. märts 2014, 00:00

“Grand Budapest Hotell” jutustab loo hotelliomanik Gustave H uskumatutest seiklustest ja eelmainitud hotellis töötava pakikandja Zero Moustafa veel uskumatumast karjääritõusust.

Linateos pakub ehedat wesandersonlikku avantüristlikku liikuvat pilti, et mitte öelda liikuvat maali, sest kunstile on selles filmis sama palju rõhutud kui selle absurdsele süžeele ja kõnekeelele. Seega tasub kindlasti tähelepanu pöörata filmi visuaalile, mis pakub teravale silmale samavõrra nalja kui peaosatäitjat Gustav H-d kehastava Ralph Fiennesi nilbe targutamine.

Viimane on minu jaoks ka üks filmi paeluvamaid tegelasi – Fiennesi kehastatav münchhausenlik prototüüp, kelle fantaasial  ja siivutul mõttemaailmal ei ole otsa ega äärt.

Tegu on suure tõenäosusega uue kultusfilmiga. Miks? Sest esiteks on sõna otsese mõttes tegu kunsttükiga, mille läbimõeldud esitus on laitmatu ja milles iga koostisosa on leidnud oma sobiva koha – sobimatusega ei torka miski silma. Lisaks sisaldab see kordumatut huumorit, mis peaks sobima igale avangardi armastajale.

Just sõna avangard oma mitmekihilise tähendusega iseloomustab ka seda filmi kõige paremini. Selles on hulljulgust, uudsust, kihvti vaatepilti ning suures koguses amoraalsust. Iharad stseenid vahelduvad verevalamisega ja värvilised ning rõõmsad tegelaskujud musta riietatud gootika kategooriasse kuuluvate sotsiopaatidega.

Filmi lavastaja ja stsenaariumi autor on Wes Anderson. Filmis teeb kaasa aukartust äratav hulk filmimaailma paremikku kuuluvatest näitlejatest. Siinjuures tasub eraldi mainimist, et ka episoodilistes rollides säravad suured filmitähed (nt Jude Law, Bill Murry, Edward Norton jpt).

 

Hinnang

 • “Grand Budapest Hotell”

Hinnang: 9

Režissöör: Wes Anderson
Osades: Ralph Fiennes, Tony Revolori, Jude Law, Bill Murray, Edward Norton, Saoirse Ronan, Jason Schwartzman, Tilda Swinton jpt
Kinodes alates: 28.03

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

  Vaata kogu kava
  Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
  27. March 2014, 15:02
  Otsi:

  Ava täpsem otsing