Isikustamata erisoodustus teeb tööandjale muret

06. mai 2014, 00:00

Kui töötasu ja kõik sellega seotud maksud deklareeritakse isikupõhiselt, siis erisoodustused ning sellelt arvutatud tulu- ja sotsiaalmaksu deklareerib tööandja ühe kogusummana. Sellel on hulk tagajärgi.

Tööandjale on maksudeklaratsiooni täitmine lihtsam. Eriti oluline on see siis, kui suurele töötajate hulgale tehakse väikeses väärtuses erisoodustusi (näiteks jõulupidu).

Töötaja ei deklareeri erisoodustusi oma tuludeklaratsioonis – ühest küljest tähendab see, et töötaja ei vastuta selle eest, kui tööandja on eksinud ja jätnud mõne erisoodustuse õigesti maksustamata, teisest küljest võib töötaja kaotada tulumaksutagastuses.

Topeltmaksustamise oht. Erisoodustustelt makstud sotsiaalmaks ei anna töötajale neid hüvesid, mida annaks isikustatud sotsiaalmaks – erisoodustus ei suurenda pensioni, haigushüvitist ega vanemahüvitist, samuti jäävad erisoodustused välja tööandja makstavate hüvitiste arvutamisel.

Erisoodustustelt ei tule maksta töötuskindlustuse ja kogumispensioni makset, seega on maksukoormus mõnevõrra madalam, kuid siiski mitte märkimisväärselt soodsam, mis ahvatleks tööandjat asendama rahapalka muude hüvedega.

Kuna välisriigid maksustavad erisoodustusi isikustatud palgatuluna, võib tekkida topeltmaksustamine, mida ei ole alati võimalik ära hoida. Näiteks kui mitteresident sai Eesti tööandjalt erisoodustusi ja peab neid oma koduriigis palgatuluna deklareerima, ei saa Eestis tasutud tulumaksu arvesse võtta, sest tal puudub selleks vajalik tõend (kuna Eestis ei ole tulumaks isikustatud). Sama võib juhtuda siis, kui Eesti resident töötab lühiajaliselt välismaal ja ta peab seal oma tuludeklaratsioonis deklareerima ka Eesti tööandjalt saadud ja Eestis maksustatud erisoodustuse.

Sõltub suurusest. Seda, kui tõsiseid probleeme need erisused konkreetsele tööandjale kaasa võivad tuua, sõltub erisoodustuse suurusest. Paari kommikoti pealt makstud sotsiaalmaksust ei jää kellelgi pension saamata, kuid näiteks juhtivtöötajatega tehtud suuremate tehingute puhul (eriti kui tegemist on mitteresidendi või välismaal töötava residendiga) tasub mõelda selle peale, et deklareerida töötajale antud hüve palgatuluna ning vormistada tasaarvestus erisoodustusena antud kauba või teenuse hinnaga. Sellega on kõik topeltmaksustamise jt probleemid hoobilt lahendatud ning kõik asjaosalised peaksid olema rahul.

Autor kõneleb teemast lähemalt erisoodustuse aastakonverentsil 09.05.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
05. May 2014, 19:22
Otsi:

Ava täpsem otsing