Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Logistika. Väikeladudesse jõuab üha rohkem kraami eraisikutelt

    Kui kodus ei ole enam kõige jaoks ruumi ning ei juhtu olema avarat panipaika, suurt garaaži või pööningut, on väikelaoteenus igati omal kohal. Laoteenuste kasutamisel on mitmeid võimalusi  ja eeinevaid hinnaklasse.

    Kuna on vajadus niisuguse teenuse järele, on paljud laoteenust pakkuvad ettevõtted võtnud üha selgema kursi ettevõtete kõrval ka eraisikutele.
    OÜ Minilaod juhataja Liisi Parve sõnul pakuvad nemad laoteenust nii eraisikutele kui ka ettevõtetele. “Meie ladudes võib hoiustada sisuliselt kõike, mis ei ole Minilao üürilepingus otsesõnu keelatud. Tuleohtlikud, tervist kahjustavad ja eluohtlikud ained on loomulikult keelatud,” rääkis Parv.
    Parv ei soovita oma varanatukest hoida kusagil niiskes, kütmata kuuris või garaažis. Tema sõnul pole nende teenus küll kõige odavam, ent hind on tegelikult suhteline ja teenustasu sisse kuulub mitmeid hüvesid. “Kui arvestame, et klient saab meile makstava teenustasu eest 24/7 ligipääsuga, valvega ja köetud lao, siis on meie hind ja pakutav tasakaalus.”
    Asju tuuakse hoiule nii üheks kuuks kui ka mitmeks aastaks. Lao kasutamise aeg on Parve sõnutsi väga erinev – minimaalne lepinguaeg on üks kuu, kuid ladusid renditakse ka aastateks.
    “Kui inimesel lao järele vajadust ei ole ja sinna midagi panna ei ole, ei mängi ka hind mingit rolli. Kui aga see vajadus on reaalne, teenus on kvaliteetne ja paindlik, on inimesed valmis selle eest ka tasuma,” ütles Parv. Ta lisas, et nende ettevõte on alati avatud läbirääkimistele ning võimalusel püütakse kliendi ettepanekutega hindade puhul ka arvestada.
    Miniladu asub Tallinnas Pärnu maanteel. “Meie teenus on seni kättesaadav vaid Tallinnas, edasise üle veel mõelnud ei ole. Kuid eks alati ole hea meel uute klientide üle, laienemise mõte ei ole ka meile võõras,” ütles Parv.
    Hinda arvestatakse ööpäeva järgi. Jüri Vau ettevõttest TVC OÜ rääkis, et nemad positsioneerivad ennast laohotellina – ladustamise lahendusi pakutakse kõigile ööpäevase arvestuse põhimõttel. “Täna tuuakse kaup, homme viiakse ära – hinnaarvestus toimub ööpäeva põhimõttel,” rääkis Vau.
    Suures piires teenindatakse Vau sõnul kolme sihtrühma, pakutavate teenuste loetellu kuuluvad kesklao teenus, terminali teenus ning eraisikutele suunatud teenus. “Kesklao teenuse tellijaiks on peamiselt ettevõtted, kellel on oma kauplusekett või kes on hulgimüüjad, terminali teenust tarbivad peamiselt transpordiettevõtted ning eraisikud toovad meile hoida pea kõike, mis kodus elamist segama hakkab,” selgitas ta.
    “Eraisikud on meile oma asju hoida toonud juba läbi aegade. Tuuakse ikka asju, millele kodudes ruumi ei leita, kuid mida ära anda või visata ei ole raatsitud. Väga tavaline on hooajaliste kaupade hoidmine – talvel tuuakse ladustada jalgrattaid, suvel suuski ja lumelaudu. “Sama teenuse raames pakume kolimisettevõtetele või eraisikutele otse ka mööbli ladustamist koduvahetuse või -remondi perioodiks,” rääkis Vau. Ta lisas, et nende ladu sobib tingimuste poolest ka mahekaupade hoiustamiseks. “Vastame igati mahelao ja veterinaarameti nõuetele, ladu on soe ja stabiilse temperatuuriga. Laohotellina soovime olla olemas võimalikult laiale kasutajaskonnale,” lisas ta.
    TVC OÜ on Vau sõnul püüdnud eemale hoida mahukaupade sektorist, kus teenuse osutajaid on palju (Smarten, Logistika Pluss, Via 3L) ja klientide hinnatundlikkus suurem. “Püüame keskenduda “rätsepalahendustele”, kus suured tegijad ei suuda pakkuda sellist paindlikkust,” märkis Vau.
    Vau sõnul on eraisikute ladustamine üldjuhul hooajaline ning kuna neil leidub alati mõni vaba riiul ja riiulis koht, saavad nad kaubad alati ka vastu võtta ja ära paigutada.
    Asjad hoiule Soomes elamise ja töötamise ajaks.  Vau sõnul annavad ettevõtte igapäevase töömahu peamiselt kesklao teenuse kliendid, kellele kuulub suurusjärgus 70% nende tööajast. Neljandik tööajast kulub terminali teenuse klientidele ning ligikaudu 5% juhuslikku laadi klientidele, kellest lõviosa moodustavad eraisikud. “Eraisikud on meile toonud hooajaliselt ladustada enamasti jalgrattaid või mööblit perioodil, mil elatakse ja töötatakse Soomes ning Eestis asuv kinnisvara on selleks perioodiks välja üüritud.”
    Hind sõltub Vau sõnul teenustest ja tellitavate teenuste mahust. “Pikaajaline kauba ladustamine, näiteks eraisikute puhul, võimaldab meil kaubad paigutada selliselt, et laokoha ööpäevane hind tuleb oluliselt madalam võrrelduna kaupadega, mille kaubakäibe kiirus on suurem,” sõnas ta.
    Ladustamisel on Vau sõnul piiranguteks seadustest tulenevad erinõudmised. “Piirangute nime­kiri on meil võrdlemisi pikk, kuid näiteks ei saa me ladustada pürotehnikat, ravimeid ja meditsiinitehnikat ning spetsiifilist keemiat, nagu mürgid jmt,” loetles ta.
    Ka TVC OÜ asub praegu vaid Tallinnas, lähedus kesklinnale on Vau hinnangul ettevõtte üheks konkurentsieeliseks. “Asume Tallinna kesklinnast vaid viieminutilise autosõidu kaugusel. Kuna aga eraisikutele suunatud laohotelli teenus on kogumas üha suuremat populaarsust, on meil plaanis avada laohotelli punktid ka Tartus ja Pärnus,” rääkis Vau.
    OÜ Betatek Trade hallatav Tabasalu Väikelaod pakub laoteenuseid Tallinna külje all Tabasalus. Ettevõtte omanik Margo Evardson ütles, et nende juurde võivad asju hoiule tuua nii eraisikud kui ka firmad, kes soovivad hoiustada kaubakoguseid, mis ei vaja suuri laopindu. “Samuti võtame hoiule remondi või kolimise ajaks mööblit, kontori inventari, raamatuid, hooajakaupu, nagu jalgrattad, rollerid, purjelauad, surfivarustus,” rääkis Evardson. Veel osutab ettevõte kolimisteenuseid.
    Kolmveerand klientidest eraisikud. Tabasalu Väikelao klientidest on 2/3 eraisikuid, firmasid kolmandik. Evardsoni sõnul kasutatakse nende teenuseid erinevatel põhjustel, näiteks kui keegi on kolinud suurest majast korterisse ja osa mööblit ja muu kraam ei ole lihtsalt korterisse ära mahtunud. Või on  vaja olnud midagi talveks hoiule anda. “Läinud sügisel tõi üle kümne nn street racer’i oma tuunitud autod meile talvekoju,” lisas Evardson.
    Leidub ka neid, kes on oma üürikorteri Tallinnas üles öelnud ja ajutiselt maale tagasi läinud, sooviga varsti Tallinnasse tagasi kolida, nagu seda juhtub sageli tudengite puhul suviti. “Või on firma lõpetamas oma tegevust, üles öelnud oma rendipinnad ning vajab ajutiselt ruume kogu oma vara ladustamiseks,” tõi Evardson näite. Mullu võttis üks rahvusvaheline moefirma  enne oma kaupluse avamist Tallinnas mitmeks kuuks rendile kogu nende vaba laopinna, et seal sorteerida ja sildistada kogu saabuv kaup. “Meie turva- ja IT-lahendused võimaldavad kliendil oma nutitelefoniga pidevalt jälgida olukorda laos,” täiendas ta.
    Sellest aastast teevad Tabasalu Väikelaod tihedat koostööd Kanal 2 saatesarja “Kodutunne” meeskonnaga, kes hoiustab nende juures suuremat osa saate tootmiseks vajalikest materjalidest.
    Kuna ettevõtte laoruumid asuvad Tallinnast väljas, Tabasalus, on ka hinnad märksa soodsamad kui pealinnas, kohati lausa kaks korda soodsamad.
    Evardson kaalub Tabasalus ruumide täitudes ettevõtte tegevust laiendada Tallinnasse Peterburi teele, kokkulepe lao jaoks sobilike ruumide omanikuga on juba olemas.
    Mida pikem periood, seda soodsam hind
    Move On OÜ tegevus on suunatud peaasjalikult klientidele, kel käsil kolimine.
    Ettevõtte juhatuse liige ­Margus-Mikael Jõesaare sõnul võetakse neil hoiule kõike, mida kolimise käigus vaja tallele panna, peamised esemed on mööbel ja kõikvõimalikud esemed kastides-kottides.
    “Küll aga ei tegele me tollilao ja külmlao teenuse pakkumisega. Lisaks mööblile hoiustame ka kodumasinaid, autorehve, jalgrattaid jmt hooajalist,” märkis Jõesaar.
    Move On OÜ rakendab põhimõtet, et mida pikem periood ja rohkem esemeid, seda soodsam on ühiku hind.
    Keskmine hoiustamise aeg Move On OÜ puhul on 3–6 kuud, kuid ka neil leidub kliente, kelle asjad on nende juures juba pikemat aega hoiul.
    Ettevõtte laopind asub Tallinna vahetus läheduses, teenust pakutakse ennekõike Tallinna ja Harjumaa klientidele. “Kuna oleme rahvusvahelisi kolimisteenuseid pakkuv ettevõte, siis pakume ka vahelao teenust mujale maailma minevale või sealt tulevale kaubale,” täiendas Jõesaar.
    Laienemist OÜ Move On lähiajal ei kavanda. “Meie kasutada on sadu ruutmeetreid laopinda. Nõudlust jagub, aga oleme valmis ka selle suurenemiseks,” ütles Jõesaar.
     
    Hind
    Suuremad pinnad kallimad
    laoteenuste hinnad
    OÜ MinilaodPind 2–4 m2 hinnaga 42–76 eurot kuusPind 5–9 m2 hinnaga 93–135 eurot kuus
    TVC OÜLaokoha hind 0,20–0,36 ­eurot ööpäevas. Sõltuvalt ladustamise ajast ja mahust 6–10,8 eurot kuus
    Tabasalu Väikelaod1 m2 kuus maksab 16 eurot, jalgratast saab hoiustada 5 euro eest kuus ning ühe riiuli saab rentida hinnaga 10 ­eurot/kuu.Hoiustades vähemalt kuus kuud, saab ühe kuu hoiuteenust pealekauba.
    Move On OÜHoiustab asju hinnaga 12 ­eurot 1 m2 kuus. Pikemal kui kolmekuulisel perioodil soodushind.
     
    Kommentaar
    Kasuta ja unusta teenus
    Kristian Kirsfeldt, Askira OÜ üks omanikkeLaoteenus on heas mõttes “kasuta ja unusta” tüüpi teenus. Asjade hoiustamine toimib ilma kliendipoolse sekkumiseta, kui välja arvata iga­kuine arvete tasumine. Samas, ka pärast pooleteise­aastast hoiustamist ja oma asjade seisust teadmatuses olemist oli kõik korras, kui nendel laos järel käisime.
    Mugav võimalus tegevuspausi puhul
    Maris Prii, Wise Guys Investment OÜOleme MoveOn’i kolimisteenust kasutanud juba päris mitu korda ja senini väga rahule jäänud – nende töö on kiire ja korralik. Kuna meie ettevõtte tegevus on tsükliline ning suurt kontoripinda ega ka kogu kontorimööblit aasta läbi vaja ei lähe, on ladustamine kahe programmiperioodi vahepealsel ajal meie jaoks eriti mugav.
  • Hetkel kuum
Paul Künnap: Soome ja Rootsi võidujooks terase pärast annab Eestile õppetunde
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Balti aktsiad jätkasid tõusulainel
Neljapäeval sai sel nädalal alanud Balti aktsiate tõus jätku, kui Balti koondindeks Baltic Benchmark kerkis 0,36%.
Neljapäeval sai sel nädalal alanud Balti aktsiate tõus jätku, kui Balti koondindeks Baltic Benchmark kerkis 0,36%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Taastuvelektri toodang näitas aasta alguses kasvu
Eesti elektrijaamad tootsid esimeses kvartalis taastuvelektrit 791 gigavatt-tundi ehk 17 protsendi võrra rohkem kui eelmise aasta samal perioodil.
Eesti elektrijaamad tootsid esimeses kvartalis taastuvelektrit 791 gigavatt-tundi ehk 17 protsendi võrra rohkem kui eelmise aasta samal perioodil.
Raadiohommikus: tippjuhtide värbamine, noorte palk ja börsitulemusi
Neljapäeva hommikuprogrammis tuleb juttu tippjuhtide värbamisest, noorte palgaootusest ning mitme börsifirma tulemustest.
Neljapäeva hommikuprogrammis tuleb juttu tippjuhtide värbamisest, noorte palgaootusest ning mitme börsifirma tulemustest.