Kas robotautod toovad suure kokkuhoiu

02. juuni 2014, 00:00

Google tutvustas eelmisel nädalal robotautot, millel puuduvad rool ja pedaalid ning kuhu tuleb lihtsalt sisse istuda ja oma sihtkoht sisestada. Vaadates praegust liiklusõnnetuste statistikat, võib see olla oluline lahendus inimkonnale ning vähendada märgatavalt õnnetuste arvu.

Eelmisel nädalal avalikustas USA liiklusohutusamet raporti, kus seisis, et kõik liiklusõnnetused, alates väikestest plekimõlkimistest kuni suurte ahelavariideni, läksid möödunud aastal maksma 871 miljardit dollarit (640 miljardit ­eurot). Dollarites arvestatuna läheneb see number juba triljonini ja kuna on oodata mootorsõidukite arvu kasvu, siis praegust trendi arvestades võib see juhtuda juba lähiaastatel.

Lahendus võib peituda robotautodes, mille juhtimisse inimesed ise sekkuda ei saa, kuna ­autodesse on programmeeritud nii piirkiirused kui ka pidurdusmaa pikkus ehk teisisõnu kõik see, mis muudab sõitmise mugavaks ja turvaliseks.

Robotautode potentsiaal võib olla meeletu. Eelmisel nädalal tutvustas Google elektriautot, mis on kaheistmeline ning mille tippkiirus on 25 miili tunnis ehk pisut üle 40 kilomeetri tunnis. Igal autol on kaks mootorit ja seda juhuks, et kui üks mootor peaks alt vedama, suudab teine teekonna lõpuni vastu pidada või võimaldab sõita lähima hooldusalani.

Kuigi tegemist on üpris algelise ideega, on selle tulevikupotentsiaal meeletu. Robotautod võivad vähendada liiklussurmade ja -õnnetuste arvu ning see toob endaga kaasa väiksemad kulud, millest võidavad nii ettevõtjad kui ka tarbijad. Kui eelmisel aastal oleks Ameerika Ühendriikides suudetud ära hoida näiteks 30% liiklusõnnetustest, oleks see säästnud 261 miljardit dollarit. Lisaks on Google’i idee seetõttu hea, et elektri­autod on keskkonnasäästlikud.

Majanduslikult vaadates on see summa, mis kulub mingi probleemi lahendamiseks, mitte tulevikku investeerimiseks. Kui suudetakse rohkem õnnestusi ära hoida, saaksid ettevõtted kasutada rohkem raha tulevikku investeerimiseks. Lisaks säästaks see ka inimelusid.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    01. June 2014, 19:57
    Otsi:

    Ava täpsem otsing