Eliisa Matsalu • 6. juuni 2014 kell 16:01

"Maksulaekumiste tervikpilt on ilus"

Maikuus vähenenud käibemaksu laekumise põhjal on riskantne järeldustesse hüpata, märkis riigikogulane Aivar Sõerd.

Rahandusministeeriumi andmetel vähenes mai kuus eelmise aasta sama ajaga võrreldes käibemaksu laekumine 1,6%.

Reformierakondlasest riigikogulane Aivar Sõerd märkis, et hoolimata maikuu käibemaksu laekumise vähenemisest on maksulaekumise tervikpilt siiski hea – kokku on viie kuuga laekunud prognoositust 55 miljonit eurot rohkem makse. Sõerd tõi näiteks aktsiisilaekumise, mis suurenes maikuus võrreldes eelmise aasta sama ajaga 12,8%. Aktsiisilaekumist parandas tema sõnul ilus ilm, mis võimaldas teetöödega varem pihta hakata. „Naljakas põhjendus, kuid see tõi kaasa suurema diislikütuse kasutamise,“ ütles ta.

Sõerd märkis, et maikuu käibemaksu laekumist vaadates pilt enam nii ilus ei ole,“ ütles ta, ent lisas, et ühe kuu põhjal on suuri järeldusi teha siiski riskantne. Tema sõnul on oluline jälgida, mis suunas liigub käibemaksu laekumine järgmistel kuudel. „Kui suund on allapoole, võib midagi juba järeldama hakata,“ märkis ta.

Sõerdi sõnul on käibemaks majanduse parimaks indikaatoriks. „Kõik muutused avalduvad just selles maksus esimesena,“ ütles ta. Sotsiaal-ja tulumaksulaekumine on tema ütlust mööda oluliselt inertsem, sest hoolimata majanduskeskkonna muutustest võib nende kahe maksu laekumine veel pikka aega samal tasemel püsida. „Käibemaksulaekumises on hüpped palju suuremad, seega peab vaatama pikemat perioodi,“ märkis Sõerd.

Ta lisas, et majanduse käekäigust saab põhjalikuma pildi, kui statistikaamet avaldab esimese kvartali majanduskasvu analüüsi. „Siis näeb täpselt, kui palju on pidurdunud eelmisest aastast saati kiiret kasvu teinud nominaalne majanduskasv, mis mõjutab maksulaekumist,“ märkis Sõerd.

Hetkel kuum