Viasat võitis autoritasude kohtuvaidluse 

1321-aripaev 25. juuni 2014, 13:29

Viasat AS, kes vaidles kohtus Eesti Autorite Ühinguga viimasele satelliidiedastuse eest litsentsitasu maksmise pärast, sai õiguse riigikohtus.

2011. aastal esitas EAÜ Viasati vastu kaebuse ja nõudis kõigi nende satelliidikanalite sulgemist või kanalite satelliitedastuse eest EAÜ-le autoritasu maksmist. Kõne all olid teiste hulgas ka ETV, ETV2, Kanal 2, TV3, TV6 ja Kanal 11.

EAÜ nõudis Viasatilt litsentsi ostmist, et saada õigus Eesti klientidele oma satelliidikanaleid edastada. EAÜ nõue oli üle 500 000 euro, ulatuses aastatesse 2008–2011.

Viasat ASi finantsjuht Kristel Aarna kommenteeris, et Viasati Eestis ja mujal Euroopas pakutav satelliitteenus ei väärkasuta mingeid õigusi, mis nõuavad selleks EAÜ või mis tahes teise õiguste ühishaldaja luba. "Satelliitedastuse jaoks lubade hankimine on Viasati platvormi kasutavate televisiooniteenuste pakkujate kohustus ning Viasati mis tahes lisamaksed samade õiguste eest kujutaksid endast topeltmakset,” selgitas ta.

Juriidilisest vaatepunktist tähendab see, et kui TV-teenuse pakkuja edastab satelliitteenuse kaudu televisiooniprogrammi, siis on ka tema televisiooniprogrammi edastaja, ning just temal on kohustus teoste autoritega kokkuleppele jõuda. Sel juhul on satelliitedastust võimaldav ettevõtja (Viasat) vaid tehnilise teenuse pakkuja ega edasta ise autoriõiguse seaduse tähenduses teleprogrammi, lisas Aarna. 

Kohus leidis, et Viasat ei ole loonud uut publikut ja seetõttu ei ole Viasatil ka vaja autoritelt luba küsida ning ta ei pea neile maksma mingit tasu, sest teleprogrammide edastajad on televisiooniteenuse osutajad, kellel on autoritega sõlmitud signaalide katkematusse sideahelasse sisestamise riigis kokkulepped teoste edastamise kohta. Viasat on satelliitteenuse pakkuja ega edasta autoriõiguse tähenduses teleprogrammi, lisas ettevõte oma pressiteates.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
27. June 2014, 08:55
Otsi:

Ava täpsem otsing