Laenu- ja liisingumaht tegi mais kasvu

26. juuni 2014, 12:19

Eesti ettevõtetele ja majapidamistele antud laenude ja liisingute kogumaht kasvas mais mullusega võrreldes 2,4%. Pankade laenu- ja liisinguportfell suurenes kuu jooksul 75 miljoni euro võrra ning ületas kuu lõpuks 15 miljardi euro taseme.

Ettevõtete laenude ja liisingute aastakasv kiirenes mais 3,6%ni.

"Samamoodi nagu aprillis, oli laenukasv keskmisest kiirem põllumajanduse ja töötleva tööstuse sektoris," kommenteeris Eesti Panga finantsstabiilsuse osakonna juhataja asetäitja Jana Kask. "Kuigi mais suurenes laenamine ka kinnisvaraettevõtetele, püsis tagasimaksete tõttu nende laenude ja liisingute jääk viimase kuue kuu keskmisel tasemel."

Eluasemelaenuportfelli aastakasv jäi eelmise kuu 1,6% juurde. Uute laenude kasv mais aeglustus ning aastatagusega võrreldes võeti sel kuul uusi eluasemelaene 3% väiksemas mahus. Väljastatud laenumahu stabiliseerumine näitab Kase sõnul, et kinnisvaraturu eelnevate kuude kiire kasvutempo on mõningal määral taltunud.

Laenuintressimäärad püsisid mais madalad. Mais ettevõtetele väljastatud pikaajaliste laenude ja eluasemelaenude keskmised intressimäärad olid vastavalt 2,8% ja 2,6%. "Madalate baasintressimäärade tõttu on laenuintressimäärad olnud laenuvõtja jaoks soodsad juba ligi kaks aastat. Ka pankade intressimarginaalid ei ole selle aja jooksul suurt muutunud," ütles Kask.

Üle 60 päeva maksetähtaega ületanud laenude maht mais pisut vähenes. "Need pikaajalised viivislaenud moodustasid kuu lõpus 1,8% laenuportfellist. Majanduskasvu kiirenedes võib viivislaenude vähenemine järgmistel kuudel jätkuda, kuigi valdav osa laenuportfelli paranemisest on juba toimunud," prognoosis Kask.

Hoiuste aastakasv kiirenes 8%le. Ettevõtete ja majapidamiste hoiuste kogumaht suurenes kuu jooksul 80 miljoni euro võrra 9,4 miljardi euroni. Hoiuste kasvust andsid kaks kolmandikku ettevõtted. 

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
26. June 2014, 12:20
Otsi:

Ava täpsem otsing