Juhan Lang • 6. august 2014 kell 8:38

Euroopa börsid vappuvad

Euroopa aktsiaturud alustasid tänast päeva terava kukkumisega, sest võimendunud on mured Ukraina konflikti võimalike mõjude pärast kogu regiooni majandusele.

Stoxx Europe 600 indeks on avanemisjärgselt kukkunud 0,6%. Wall Street Journali hinnangul võib langust tõlgendada kui USA börside reageeringu kaja. Nimelt langesid eile pisut alla 1% kõik kolm USA juhtivat aktsiaindeksit ajendatuna Poola välisministri teatest, et Venemaa koondab Ukraina piiri ääres vägesid.

Saksamaa peamine aktsiaindeks DAX on täna langenud juba 1,38%, kaubeldes sedasi viie kuu madalaimal tasemel. Ühtlasi on Saksa aktsiad Lääne Moskva-vastaste sanktsioonide tõttu enim kannatanud, kuna riigil on Venemaaga sügavad kaubandus- ja energiasidemed.

Täna tuli teade ka Saksamaa tehaste tellimuste järsust langusest juunis - need kukkusid kuu varasemaga võrreldes oodatud 0,9% asemel koguni 3,2%. Saksamaa majandusministri hinnangul on tellimuste pidurdumise üheks võtmeteguriks just geopoliitilised riskid.

Teistest Euroopa juhtivatest aktsiaindeksitest on täna samal ajal Prantsuse CAC 40 langenud 1,14% ja Suurbritannia FTSE 100 1,03%.

Saksamaa värsked makroandmed panid põntsu ka eurole, mis kukkus USA dollari vastu 9 kuu madalaimale tasemele ning ühe euro eest tuleb välja käia 1,3349 dollarit.

Rabobanki intressmäärade strateeg rääkis Wall Street Journalile, et Ukraina sündmused hoiavad kahtlemata turud varvastel ja kriisi eskaleerumise korral hakkavad investorid aktiivselt otsima turvasadamaid.

Tuntum neist, kuld, on täna juba 0,5% kerkinud, kaubeldes 1292,30 dollarit untsist.  Brenti toornafta on täna juurde visanud 0,1%, kaubeldes siiski üsna madalal 104,76 dollaril barrelist.

Hetkel kuum