Äripäev • 28. juuli 2016 kell 6:45

Eesti tüürib hipstersotsialismi

Hispteritel on isegi oma olümpiamängud  Foto: Reuters, Scanpix

Ettevõtlus, teadus ja innovatsioon lähevad moest, järjest rohkem loodetakse toetustele ja abirahale, mistõttu saab öelda, et tulemuspõhise majanduse asemel on Eestis tulnud hipstersotsialism, väidab politoloog Viljar Veebel.

„Erasektori madalate palkade ja maksuameti innovaatilisuse tagajärjel läheb patune ja kasumiahne ettevõtlus noorte hulgas sootuks moest. Paralleelselt läheb moest ka teadus ja innovatsioon,“ kirjutas Veebel Eesti Päevalehes.

Ta küsib, miks peaks üks tubli noor ja sotsiaalne inimene kulutama oma energiat sellele, et suure vaeva ja rohkete ebaõnnestumiste hinnaga astuda vastu ühiskondlikule mugavustsoonile ning tõstatada seni mittemärgatud probleemi ja seda siis suure vaevaga lahendada, kui saab ka ilma (ja on isegi mugavam).

„Selle asemel näeks enamik noori end meelsasti riigi või kohalike omavalitsuste EL-i toetustest finantseeritud töökohtadel. Ainus populaarne ettevõtlusvorm on toetusfondide abiga start-up’ide käivitamine ja lootus need enne rahast tühjaks jooksmist välisinvestorile maha müüa, et siis uute toetuste abiga ja kogenenumana uuesti otsast alustada,“ kirjutab Veebel.

Mis on Veebeli hinnangul Eestis valesti, loe Eesti Päevalehest.

Hetkel kuum