"Kui Pallingu käitumine on riigimehelik, siis mina sellises riigis elada ei taha"

Vabaerakonna juht Artur Talvik.  Foto: Raul Mee

Vabaerakonna juht Artur Talvik leiab, et Kalle Pallingu topeltmäng Eesti Energia nõukogus on moraalselt vastuvõetamatu ja väga ehe näide sellest, kuidas riigifirmade nõukogud on olnud poliitilise korruptsiooni allikas.

"See on järjekordne ja väga ehe näide sellest, kuidas riigifirmade nõukogud on olnud poliitilised lüpsilehmad ehk poliitilise korruptsiooni allikas. Ja isegi juhul, kui inimesed seal endale ei teeni, siis nad kindlasti teenivad erakonnale," rääkis Talvik Äripäeva artikli "Kalle Pallingu topeltmäng Eesti Energia nõukogus" valguses. "Kui keegi ütleb, et selline käitumine on riigimehelik, siis see pole küll riik, kus mina elada tahan. Riigimehelikkus oleks pidanud olema hoopis teistpidi," märkis ta.

Talviku sõnul peab arvestama, et Eesti Energia nn pirukas kuulus pikka aega IRLile ja reformierakondlased kasutasid lihtsalt seda infot ära, mis nad pirukast kätte said ja keerasid enda kasuks. "See skeem kõlab täpselt niimoodi," ütles ta.

Talviku arvates on Reformierakond suhteliselt puhtalt pääsenud oma pättustest ja sealsed poliitikud üritavad nüüd ullikese nägu teha, justkui nad on kogu aeg tohutud riigimehed olnud. "Aga see artikkel järjekordselt paljastab, et ka Reformierakonnas on sügavalt sees poliitilisele korruptsioonile iseloomulik mõtlemine," teatas Vabaerakonna juht.

Küsimusele, mida arvata Pallingu õigustusest, et ta edendas Eesti eksporti, vastas Talvik, et kui sa oled Eesti Energia nõukogus, siis edenda seda eksporti Eesti Energia kasuks. "Sellist pulli ei saa teha, et sa oled ühe ettevõtte nõukogu liige ja selle informatsiooniga liigud lihtsalt teise ettevõttesse. Ja kusjuures ettevõttest, mis esindab riigi huve," märkis Talivk.

Talvik sõnas, et kuigi tema enam pole riigikogu korruptsioonivastase erikomisjoni liige ja esmaspäeval valitakse komisjonile uus juht, oleks tal väga hea meel, kui see uus juht võtaks käesoleva Pallingu-loo üles. "Selline asi ei tohiks lihtsalt korraks uudisena üles tulla ja seejärel vaibuda. Ka erakondade rahastamise järelevalve komisjon võiks sellele teemale pilgu peale visata," arvas Talvik.

Talviku erakonnakaaslane Andres Herkel, kes Talviku korruptsioonivastases erikomisjonis hiljuti välja vahetas, nentis, et Pallingu juhtumi puhul kõlab väga halvasti, et Palling käis koos aheraine ostjaga VKGs - selline käik viitab potentsiaalsele siseinfo kasutamisele. Rohkemat Herkel esialgu öelda ei soovinud ja palus oodata ära esmaspäeval toimuva erikomisjoni koosoleku, kus esimest korda osaleb ka tema ja kus valitakse komisjonile uus juht. Ta märkis siiski veel, et oluline on välja selgitada, kas VKGga seotud isikud on kuidagi Reformierakonda toetanud.

 

Vabaerakonna juht Talvik märkis, et põhimõtteliselt on ju teada, et VKG on Reformierakonna-sõbralik olnud. Ta lisas sarnaselt Herkelile, et siin peaks kindlasti uurima ka seda, kas VKG või temaga seotud isikud on Reformierakonda toetanud. 

"Seda olen ma isegi näinud, kuidas Reformierakond VKG huvide eest on seisnud. VKG huvides tehti seadus, mis võimaldab varem kasutamata kaevemahtusid viia uude perioodi. See on sisuliselt VKG seadus ja sellest, kui tuliselt Reformierakond seda seadust siis kaitses, oli näha, et neil on omad huvid mängus," rääkis Talvik.

Kindlasti on Kalle Palling oma usaldusväärsust kaotanud, sõnas Talvik. Ta lisas, et lugusid sellest, kuidas Palling Eesti Energia nõukogus olles pole käitunud riigimehelikult, on ringluses olnud teisigi. "Kõik sellised lood aga ongi põhjus, miks poliitikuid ei usaldata. Kahetsusväärselt tõmbab ühe poliitiku käitumine kõigi poliitikute usaldusväärsust maha. See on eriti vastik," nentis ta.

Talvik võttis teema kokku sõnadega, et isegi kui otseseid kuriteotunnuseid ses juhtumis pole, siis moraalselt on selline asi vastuvõetamatu - järjekordne JOKK-skeem. "Suur kiitus ajakirjandusele, et selliste asjadega tegelete," ütles ta.

Hetkel kuum