Märt Belkin • 6. märts 2018
Jaga lugu:

Jüri Mõisa osalusega betoonifirma ostab konkurendi

Betoonitooted  Foto: Raul Mee

Teiste seas Jüri Mõisale kuuluv betoonifirma Talot ostab ära Agu Möldre osaluse Lasbet Tootmises ning tunneb huvi ka väiksemate omanike aktsiapakkide vastu.

Talotile kuuluv ostutehingu tarbeks loodud firma Teine Omandamise OÜ sõlmis 22. veebruaril Ago Möldrega lepingu, et osta ära temale kuuluv 35% suurune osalus Lasbet Tootmiselt, selgub konkurentsiametile esitatud teatest.

Praegu 77aastane Möldre on Lasbetiga seotud juba 1986. aastast, kui firma tegutses veel Tallinna Raudbetoontoodete Tehase nime all.

Lisaks plaanib Talot osta aktsiaid ka Lasbet Tootmise väikeaktsionäridelt, saavutades nii firma üle valitseva mõju. Nii Talot kui ka Lasbet Tootmine tegelevad betoonist ehitustoodete valmistamisega ning ettevõtete ühine turuosa ületab 15%, seetõttu on tehingule vaja ka konkurentsiameti rohelist tuld.

Koondumise taga on ühelt poolt Lasbet Tootmise aktsionäride otsus väljuda Eesti betoonist ehitustoodete valmistamise turult. Samas näeb Talot omandamises võimalust äritegevust laiendada, saavutada sünergiat ning tõsta müügikanalite ja tootmisüksuste liitmise arvel efektiivsust, selgub koondumise teatest.

Lasbet Tootmise käive oli 2016. aastal 19,4 miljonit eurot, kasumit teeniti tunamullu pisut vähem kui 170 000 eurot. Töötajaid oli betoonifirmal keskmiselt 219 ning lisaks Eestile tegutseti ka Rootsis, Soomes ja Lätis.

Eelmisel aastal Äripäeva ehitusmaterjalitootjate TOPis 14. koha saavutanud Taloti müügitulu oli mullu 16,3 miljonit eurot, puhaskasum 1,3 miljonit eurot. Aasta võrdluses kasvas käive toona koguni 17%. Firma müüki toetas aktiivne elamispindade arendus ja ehitus ning samuti konkreetsed objektid nagu Eesti Rahva Muuseum, rahvusarhiivi uus hoone, Tallinna Vangla ja ministeeriumite ühishoone, selgub 2016. aasta aruandest.

Talotist kuulub suurim, 58,2% suurune tükk firmale nimega Betooni Investeeringute AS, millest omakorda 70% kuulub Taloti juhile Rasmus Kurmile ning 30% Taloti juristile Maire Toombergile. Kokku pisut vähem kui 28% Talotist kuulub aga JMB Investeeringute nimelise firma kaudu Jüri Mõisale.

Viimase suurema ostu tegi Talot 2014. aastal, kui ostis konkureerivalt Rudus ASilt betoontoodete üksuse Lagedil ühes töötajate, tootmisseadmete, oskusteabe, lepingute ja kinnistutega. Enne seda tootis Talot kahel kinnistul Maardus.

Vaata seoseid nende isikute ja firmadega:
Jaga lugu:
Hetkel kuum