Jaga lugu:

Globaalsed kaitsekulutused rekordilised

Leopard 2 tankid  Foto: EPA

Globaalsete kaitsekulutuste kasv tõusis mullu kõigi aegade rekordini, kirjutab MarketWatch.

Globaalsed kaitsekulutused tõusid eelmisel aastal 1,1 protsenti, 1,7 triljoni dollarini, teatas Rootsis tegutsev valvekoer Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI). Eriti märgatav on olnud Hiina kaitsekulutuste kasv.

Hiina kulutas sõjaväele 2017. aastal 228 miljardit dollarit ning tõusutrend on kestnud juba mitu kümnendit. Venemaa kaitsekulutused langesid aga esmakordselt alates 1998. aastast.

USA kulutas kõigist riikidest rohkem, aga kaitse-eelarve jäi 610 miljardi dollari juures samaks. SIPRI sõnul ootavad nad sellel aastal USA kulutuste märkimisväärset kasvu, sest moderniseerima hakatakse nii tava- kui ka tuumarelvastust.

Kõige enam panustasid globaalsete kaitsekulutuste kasvu Aasia ja Lähis-Ida. Saudi Araabia kulutas 2017. aastal sõjaväele kokku 69,4 miljardit dollarit ja sellega ollakse riikide seas kolmandal kohal. Neljandal kohal on Venemaa ja viiendal India.

„Globaalselt on näha, et Euroopa-Atlandi regiooni osakaal väheneb ning teiste regioonide oma tõuseb,“ ütles SIPRA uurija Nan Tian. Aasias ja Okeaanias kasvas kaitsekulutuste maht juba 29. aastat järjest.

NATO liikmete kaitsekulutused ulatusid 2017. aastal 900 miljardi dollarini, mis on enam kui pool kogu maailma kulutustest.

„Kaitsekulutuste pidev kasv tekitab tõsist muret,“ ütles SIPRI juhatuse esimees Jan Eliasson. „See ei võimalda leida rahulikke lahendusi konfliktidele üle maailma.“

Jaga lugu:
Hetkel kuum