Trump sööstis Hiina telefonitootjale appi

14. mai 2018, 12:15
Hiina telefonitootja ZTE
https://www.aripaev.ee/storyimage/ea/20180514/NEWS/180519875/AR/0/AR-180519875.jpg
Ainult tellijale

USA ja Hiina telefonidiplomaatias vallutati nädalavahetusel uus mäetipp, kui president Donald Trump nõustus Hiina ametikaaslase Xi Jinpingi palvel survestama kaubandusministeeriumit lõdvendama Hiina telefonitootja ZTE sanktsioone.

„Mina ja Hiina president töötame selle nimel, et aidata suur telefonitootja ZTE kiirelt tagasi turule. Hiinas sattus ohtu liiga palju töökohti. Kaubandusministeeriumil on palutud see asi korda ajada,“ teatas Donald Trump pühapäeval sotsiaalmeedia vahendusel, hämmastades sellega nii protektsionistliku „Ameerika esmajoones“ lipukirja järgi hääletanud kodanikke kui kaubandusministeeriumit ennast.

Probleem on selles, et ZTE sanktsioonid on igati seaduspärased – Hiina telefonitootja jäi kaks korda vahele USA toodete edasimüügiga Iraani ning selle eest keelati ettevõttele järgmised seitse aastat USA ettevõtetel komponente müüa. Reedel teatas 14miljardise aastakäibega ZTE selle peale uste sulgemisest.

Valgest Majast öeldi Reutersile, et USA ja Hiina vahel peavad valitsema vabad, ausad, tasakaalus ja vastastikku kasulikud suhted, nii kaubanduses kui investeeringutes. Majandusministrilt Wilbur Rossilt oodatakse, et ta seadustest ja faktidest lähtuvalt ZTEd puudutavad otsused üle vaataks.

Eelmises valitsuses kaubanduse aseministrina ZTE kaasust juhtinud Kevin Wolf oli Financial Timesile antud kommentaaris sõnatu: „Ma olen üsna kindel, et ükski president ei ole sel viisil sekkunud õiguskaitsesse. See jääb täielikult välja kõigist raamistikest, kuidas siin otsuseid tehakse.“

Trumpi samm on ilmselt mõeldud Washingtoni ja Pekingi pingete lõdvendamiseks. Veel hiljuti ähvardasid mõlemad riigid, esmajoones küll USA, kehtestada kümnete miljardite dollarite ulatuses tollimakse.

Viimaste kommentaaride valgusel võivad positiivsed uudised oodata selliste elektrooniliste komponentide tootjate nagu cacia Communications Inc ja Oclaro Inc aktsiaid. ZTE importis möödunud aastal USAst 2,3 miljardi dollari väärtuses kaupu.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
14. May 2018, 12:13

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing