Äripäev • 14. november 2018 kell 14:32

Sõerd: paremini rahastatud perearstid lahendavad erakorralise meditsiini probleemid

Riigieelarve kontrolli erikomisjoni esimees Aivar Sõerd  Foto: Andres Haabu

Riigikogu riigieelarve kontrolli erikomisjon esitas täna ettepanekud tervise- ja tööministrile riigikontrolli kontrolliaruandes „Erakorraline meditsiin“ esitatud probleemide kohta. Erikomisjoni esimehe ja Reformierakonna saadiku Aivar Sõerdi hinnangul peavad perearstid tagama, et nende nimistu patsiendid ei koorma EMO järjekordi ja eesmärgi täitmist võiks toetada parem rahastamine.

Sõerdi sõnul tuleb luua rahastamissüsteemi kaudu perearstidele ajend tegutseda selle nimel, et nimistu patsiendid pöörduksid kergemate terviseprobleemidega ennekõike perearsti poole.

„Kasutusele tuleb võtta ka mentorlussüsteem, et aidata järele perearstipraksiseid, kes on saanud kehvema kvaliteedihinnangu. Seejuures tuleks kohustada kõiki perearste osalema kvaliteedijuhtimissüsteemi rakendamise hindamises, et saada terviklik ülevaade kõikide perearstide tasemest ja puudujääkidest,“ ütles Sõerd.

"Näiteks tuleks välja töötada haiglateülene digiregistratuur ning luua süsteem, mille kaudu saaks perearst teada, kes tema nimistu patsientidest on pöördunud EMOsse või kiirabisse,“ märkis erikomisjoni esimees. Sõerdi sõnul oleks tarvis ka infovahetuskeskkonda, kus reaalajas oleks võimalik jälgida meditsiinitöötajate sissekandeid patsiendi diagnoosimisel ja ravis.

„Lisaks märkisime oma ettepanekutes, et loodavate perearstikeskuste vastuvõtuaega peaks tööpäevadel ja võimalusel ka nädalavahetusel pikendama ning tuleks teha analüüse ravijärjekordade pikkuse ja visiiditasu kohta,“ tõi Sõerd välja.

Erikomisjon arutas 12. novembril toimunud avalikul istungil koos asjaomaste organisatsioonide esindajatega riigikontrolli kontrolliaruannet erakorralisest meditsiinist ning selle tulemusel otsustati esitada koostöös riigikontrolliga tervise- ja tööministrile oma ettepanekud.

Hetkel kuum