• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  2016: väärtuse suurendamise aasta

  Aivar ReheFoto: Eiko Kink

  Saabuvat 2016. aastat võib julgesti pidada investeeringute aastaks, kirjutab Danske Banki endine juht Aivar Rehe.

  Investeeringu all ei pea ma silmas mitte ainult nn materiaalset ehitust ning tootmise laiendust, vaid ka liitumisi ja ülevõtmisi. Majanduskeskkond võimaldab kiiret väärtuse suurendamist. Selle põhilised eeldused on nõrk ja odav euro ning eurotsooni stimulatsioonimeetmed ning madalad nafta- ja baastooainete hinnad.   
  Eurotsooni võtmetegevusteks on ja jääb ka aastal 2016 massiivne uue raha trükk ja otsused euro intresside alandamise suunas. Prognoosin ärilaenude väljastamise kasvu.
  Iraani sanktsioonidest vabastamine ja tulek  vabaturule suurendab pakkumist maailmaturul. 2016. aastal jätkub võitlus (loe: katse turgu ümber jaotada)  ELI tarbijaturu eest OPECi maade ja Venemaa vahel . Selles võitluses on OPECi regiooni majanduslik tugevus eelisseisus. Eeldatavasti säästavad ELi tarbija rahakott ja riikide majandused nafta stabiilselt madalast hinnast.           
  Väga liberaalne euro rahaturupoliitika ja baas toorainete hindade stabiilne madalseis ei anna Euroopa majanduskasvule 2016. aastal veel tõuget, et inflatsioon kasvaks, mis omakorda nõuaks keskpankuritelt piduripanekut rahatrükipressidele.
  Suure poliitika ohud
  Suure poliitika ohtudest mõjutavad Euroopa majanduse tulevikku oluliselt Suurbritannia ja Euroopa läbirääkimiste arengud ning Schengeni süsteemi püsimine. Suurbritannia ja Euroopa suhetes ei soovi ma kindlasti poolte seisukohtade eraldumist poliitika ja eriti majanduse teemadel. Negatiivsetes arengutes on mõlemad osapooled kaotajad  ja protsessi mõju maailma valuutaturgudele nõuab eraldi riskianalüüsi. 
  Usun intuitiivselt väidet, et Schengen ja euro on omavahel seotud teemad. Loodan, et poliitikud ei kõiguta Euroopa ühte põhiväärtust – vabadust vabalt liikuda.  
  Ei saa ilma Venemaata. Ootan suhetes Venemaaga positiivseid märke. Eesti-Vene piirilepe on väike positiivne samm selles suunas. Prognoosin Vene sanktsioonides muutusi 2016. aasta teises pooles, sest Euroopa on huvitatud Vene turu rahavoogudest.   
  Sihi suurelt
  Kasvuprognoosides sihtigem julgesti ja suurelt, ambitsioon tasub küllaga ära. Prognoosin, et väliskapital nopib efektiivsemaid ettevõtteid oma väärtusahelasse, aga selles protsessis oleme olnud viimase kümnendi.  Uus investor raha annab võimaluse investeerida, et luua väärtust. 
  Hästi läbimõeldud ambitsioonikad eesmärgid 2016. aastal võimaldavad kasvatada firma väärtust.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Indrek Teder: raha räägib. Endiselt
Mõnedes Euroopa riikides on jätkuvalt esiplaanil äri- ja majanduslikud huvid, mitte sõda Ukrainas. Ja seda täiesti avalikult, kirjutab endine õiguskantsler Indrek Teder vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Mõnedes Euroopa riikides on jätkuvalt esiplaanil äri- ja majanduslikud huvid, mitte sõda Ukrainas. Ja seda täiesti avalikult, kirjutab endine õiguskantsler Indrek Teder vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
USA uute kodude müük langes 9 aasta kiireimas tempos Kõrged laenuintressid survestavad nõudlust
USAs langes uute kodude müük aprillis viimase üheksa aasta kiireimas tempos, nõudlust mõjutasid negatiivselt kõrge inflatsioon ning kodulaenu intresside hüppeline tõus, vahendab Bloomberg.
USAs langes uute kodude müük aprillis viimase üheksa aasta kiireimas tempos, nõudlust mõjutasid negatiivselt kõrge inflatsioon ning kodulaenu intresside hüppeline tõus, vahendab Bloomberg.
Pea püsti, see on normaalne kriisiaeg
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Raadiohommikus: taristuehitusest investeerimise ja restoraniärini
Äripäeva raadio kolmapäevases hommikuprogrammis annavad tooni kinnisvara, julgeoleku, investeerimise, restoraniäri ja ehitusega seotud teemad.
Äripäeva raadio kolmapäevases hommikuprogrammis annavad tooni kinnisvara, julgeoleku, investeerimise, restoraniäri ja ehitusega seotud teemad.
Tartu Mill sai loa Leedu konkurendi ostuks
Eesti konkurentsiametil pole midagi tehingu vastu, millega Eesti jahutootja Tartu Mill omandab Leedu Baltic Milli.
Eesti konkurentsiametil pole midagi tehingu vastu, millega Eesti jahutootja Tartu Mill omandab Leedu Baltic Milli.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.