Aivar Rehe • 2. jaanuar 2016 kell 6:45

2016: väärtuse suurendamise aasta

Aivar Rehe  Foto: Eiko Kink

Saabuvat 2016. aastat võib julgesti pidada investeeringute aastaks, kirjutab Danske Banki endine juht Aivar Rehe.

Investeeringu all ei pea ma silmas mitte ainult nn materiaalset ehitust ning tootmise laiendust, vaid ka liitumisi ja ülevõtmisi. Majanduskeskkond võimaldab kiiret väärtuse suurendamist. Selle põhilised eeldused on nõrk ja odav euro ning eurotsooni stimulatsioonimeetmed ning madalad nafta- ja baastooainete hinnad.   

Eurotsooni võtmetegevusteks on ja jääb ka aastal 2016 massiivne uue raha trükk ja otsused euro intresside alandamise suunas. Prognoosin ärilaenude väljastamise kasvu.

Iraani sanktsioonidest vabastamine ja tulek  vabaturule suurendab pakkumist maailmaturul. 2016. aastal jätkub võitlus (loe: katse turgu ümber jaotada)  ELI tarbijaturu eest OPECi maade ja Venemaa vahel . Selles võitluses on OPECi regiooni majanduslik tugevus eelisseisus. Eeldatavasti säästavad ELi tarbija rahakott ja riikide majandused nafta stabiilselt madalast hinnast.           

Väga liberaalne euro rahaturupoliitika ja baas toorainete hindade stabiilne madalseis ei anna Euroopa majanduskasvule 2016. aastal veel tõuget, et inflatsioon kasvaks, mis omakorda nõuaks keskpankuritelt piduripanekut rahatrükipressidele.

Suure poliitika ohud

Suure poliitika ohtudest mõjutavad Euroopa majanduse tulevikku oluliselt Suurbritannia ja Euroopa läbirääkimiste arengud ning Schengeni süsteemi püsimine. Suurbritannia ja Euroopa suhetes ei soovi ma kindlasti poolte seisukohtade eraldumist poliitika ja eriti majanduse teemadel. Negatiivsetes arengutes on mõlemad osapooled kaotajad  ja protsessi mõju maailma valuutaturgudele nõuab eraldi riskianalüüsi. 

Usun intuitiivselt väidet, et Schengen ja euro on omavahel seotud teemad. Loodan, et poliitikud ei kõiguta Euroopa ühte põhiväärtust – vabadust vabalt liikuda.  

Ei saa ilma Venemaata. Ootan suhetes Venemaaga positiivseid märke. Eesti-Vene piirilepe on väike positiivne samm selles suunas. Prognoosin Vene sanktsioonides muutusi 2016. aasta teises pooles, sest Euroopa on huvitatud Vene turu rahavoogudest.   

Sihi suurelt

Kasvuprognoosides sihtigem julgesti ja suurelt, ambitsioon tasub küllaga ära. Prognoosin, et väliskapital nopib efektiivsemaid ettevõtteid oma väärtusahelasse, aga selles protsessis oleme olnud viimase kümnendi.  Uus investor raha annab võimaluse investeerida, et luua väärtust. 

Hästi läbimõeldud ambitsioonikad eesmärgid 2016. aastal võimaldavad kasvatada firma väärtust.

Hetkel kuum