Raimo Ülavere • 20. november 2017 kell 11:45

Miks ma sind usaldan?

Raimo Ülavere  Foto: Raul Mee

Usaldus on meeskonna vundament, seda on tõestatud ja näidatud kordi ja kordi. Ja usaldus eelkõige meeskonnaliikmete vahel on see, mis erinevatest teguritest ehk enim meeskonna tulemuslikkust suudab prognoosida, kirjutab koolitaja Raimo Ülavere.

Samas on usaldusel ja usaldusel vahe. Usaldus sama inimese vastu võib olla päris erinev, sõltuvalt teemast. Usaldus on esiteks alati kahe inimese vaheline asi. On olemas ka üldisem usaldustase ehk kas me üldiselt usaldame inimesi või mitte, mis areneb välja varases lapsepõlves ja milles on oluline roll meie vanematel. Ent täiskasvanuna, töö kontekstis, tunneme ikkagi konkreetselt: kas ma usaldan sind või mitte. Täpsemalt pigem vist küll nii, et kuhumaani ma usaldan, kui palju ma usaldan sulle oma nõrkusi näidata, neist rääkida, abi küsida.

Lisaks inimeseti võib aga usaldus erineda ka teemati. Kui me oleme valmis näitama haavatavust ja jagama oma eraelu tagasilööke, siis see ei pruugi tähendada, et oleme kohe ka tööasjades samal avatuse, usalduse tasemel. Miks? Mulle tundub, et põhjus on proosaline: need – eraelu ja töö – on sageli inimese jaoks lihtsalt nii erinevad keskkonnad, seal kehtivad erinevad reeglid, tegutsevad erinevad inimesed, kehtivad erinevad inimsuhted.

Seda erinevust armastatakse ka aeg-ajalt rõhutada ütlustega nagu “me ei peagi siin sõbrad olema”. Ehkki on uuringutega tõestatud fakt, et kui sul on tööl vähemalt üks sõber, siis oled tööl õnnelikum. Töö on midagi, mida peab tegema, kuhu on sisse kirjutatud teatud määral vastikustunnet ja kus peab hakkama saama tüüpidega, kellega sa vabatahtlikult luurele ei läheks.

Pole vist mõtet hakata pikalt heietama sellest, kuidas selline usaldamatuse õhkkond tööl tekib. Ülemäärane võistluslikkus, vähene otsustusvõimalus, protsesside ülimuslikkus, vohav kontoripoliitika – kui märkida vaid mõningaid. Loomulikult on see meeskonna- ja organisatsioonikultuuri osa ja kultuuri teevad inimesed.

Võrreldes inimestega vähese usaldustasemega töökeskkondades inimesed kõrge usaldustasemega töökohtades: kogevad 74% vähem stressi, 106% rohkem energiat, 50% kõrgemat produktiivsust, 13% vähem haiguspäevi, 76% enam pühendumust, 29% rohkem rahulolu oma eluga, 40% vähem läbipõlemist. Usaldusliku keskkonna loomine tööl tasub end ära.

Tekst ilmus Raimo Ülavere blogis.

Hetkel kuum