Vana vormeli edu kaasaegse kunsti oksjonil

Vormel-1  Foto: Reuters/Scanpix
Andres Haabu • 23. november 2017 • 2 min
Jaga lugu:

Seitsmekordse vormel-1 maailmameistri Michael Schumacheri võidusõiduauto tõi kaasaegse kunsti oksjonil New Yorgis müüjale sisse 7,5 miljonit dollarit, kirjutab Autoweek.

2001. aasta Monaco GP võitnud auto oli pakkumisel kaasaegse kunsti oksjonil New Yorgis. Auto meenutab nostalgilist aega, kui vormelimaailma valitsesid 900-hobujõulised 3-liitrised V10 mootorid.

Vormelauto, millega Michael Schumacher võitis 2001. aasta Monaco GP, tõi RM Sotheby'se eelmise nädala oksjonil müüjale sisse 7 504 000 dollarit. Peale 2001. aasta võidusõidumasina müüdi oksjonil mitu Basquiat' ja Warholi tööd.

Schumacher sõitis autoga, mille kerenumbriks 211, välja oma neljanda vormel-1 meistritiitli, samal ajal tuli Ferrari ka meeskondlikult esimeseks. 2001. aasta märgib ka Schumacheri viimast võitu Monte Carlos, sel viimasel võidukal võidukihutamisel võttis napilt teise koha meeskonnakaaslane Rubens Barrichello. Hooaja seitsmes võidusõit Monaco GP-l oli Schumacheri hooaja neljas võit pärast esikohti Austraalia, Malaisia ja Hispaania GP-l.

RM Sotheby'se sõnul on sel F2001 mudeli nime kandval autol tohutu ajalooline väärtus nii juhi, entusiasti, ringraja, aga kindlasti ka selle kappava hobusega brändi jaoks. "Pärast soojendussõite ja kvalifikatsiooni Barcelonas, Montrealis, Nürburgringil, Magny-Coursis, Spa-Francorchampsil ja Monzas, sõideti just see masin võidule Monaco tänavarajal ja Ungari GP-l. Niisiis, tegu on ühemõtteliselt ideaalse autoga - sõitjaks ideaalne juht, kes tegi ideaase soorituse, võites kõrgelt hinnatud Monaco GP ja vormel-1 maailmameistri tiitli. Kui kaasaegse autospordi kuldajast esile tõsta vaid üks auto, siis see sõiduk just seda ongi," selgitas oksjonimaja.

RM Sotheby'se oksjonieelsel hinnangul 4 ja 5,5 miljoni dollari vahemikku hinnatud sõiduk tõi sisse kaks miljonit dollarit prognoositust enam. Aga et tegu oli siiski kõrgklassi kunstioksjoniga, ei olnud sõiduk kõige kallim müüdud ese. Mitu maali tõi sisse rohkem kui Schumi auto. Oksjoni täheks oli Francis Baconi "Three Studies of George Dyer”, mis vahetas omanikku 38 614 000 dollari eest.

Kuigi kaasaegne maalikunst on kena, on Autoweeki ajakirjanikud kindlad, millist kaasaegset kunsti just nemad parema meelega oma Detroidi kontoris näeksid.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt