Mait Kraun • 5. august 2016 kell 10:45

Nafta hinna langus hävitas mitusada tuhat töökohta

Energiasektoris on kadunud sadu tuhandeid töökohti.  Foto: EPA

Nafta hinnalanguse tõttu kaotasid töö sajad tuhanded inimesed ning number kasvab, kirjutab CNN Money.

Alates 2014. aasta keskpaigast, mil nafta hind hakkas langema, on ainuüksi USA naftasektoris kadunud 195 000 töökohta, selgub vallandatud töötajate nõustamisega tegeleva firma Challenger, Gray & Christmas andmetest.

Tegemist on valuliku protsessiga, sest üldjuhul on tegemist kõrgepalgaliste kohtadega. Nafta- ja gaasitööstuse keskmine palk on USAs riiklikust keskmisest 84 protsenti kõrgem, selgub Goldman Sachsi andmetest. See kõik toimub ajal, mil teised sektorid loovad aktiivselt töökohti juurde.

Ainuüksi 2016. aastal on energiasektoris kadunud 95 000 töökohta, selgub Challengeri andmetest. Suurem osa töötajatest koondati aasta esimestel kuudel, mil nafta hind kukkus 26 dollarini barrelist.

Challenger andis raportis teada, et juulis on koondamine kiirenenud – kokku kaotati 17 725 töökohta.

Nafta hinnad on 13 aasta madalaseisust veidi taastunud, aga viimastel nädalatel on trend jälle pöördunud.

Energiasektori koondamised mõjutavad suuresti ka täna ilmuvat USA juulikuu tööturu raportit, mis avalikustatakse Eesti aja järgi kell 15.30. Raporti andmed mõjutavad tublisti nii aktsia- kui ka valuutaturgu.

Hetkel kuum