Liina Laks • 2. märts 2017 kell 10:15

Snapi aktsia tuleb täna turule

USA tehnoloogiafirma Snap tuleb aktsiaturule.  Foto: EPA

USA tehnoloogiaettevõtte IPO väärtus oli 20 miljardi dollari juures, aktsia hinnaks määrati 17 dollarit. Viimati nähti Ameerikas nii suurt IPOt 2014. aastal, mil tuli turule Alibaba, kirjutavad Forbes ja Reuters.

Snap Inc on tuntud eelkõige oma populaarse suhtlemisäpi Snapchati omanikuna. Snapi börsileminekust räägitakse juba pikalt ning tegu on ühe oodatuima tulijaga.

Reutersi analüütikute hinnangul teeb muret vaid see, et nõudlus aktsiate järgi on praegu nii suur, et see võib viidata mullile ning juba esimese päeva lõpuks on Snapist „õhk väljas“. Kolmapäeval tegi Snap teatavaks, et paneb müüki 200 miljonit aktsiat. Snapi aktsiate puhul on märkimisväärne see, et nende omamine investoritele hääleõigust ei anna.

New Yorgi börs testis Snapi aktsiat möödunud nädalal, sest kui Facebook 2012. aastal turule tuli, tekitasid tehnilised probleemid ettevõttele palju peavalu.

Eduka börsilemineku varjus kummitab Snappi aga käibe 38protsendine kahanemine ning samuti Facebooki ja Instagrami poolt karm konkurents. Lisaks toob Reuters välja Snapi väheneva kliendibaasi. Snapchat on populaarne eelkõige alla kolmekümneaastaste kasutajate seas ning uute klientide värbamine ei ole viieaastasel tehnoloogiaettevõttel libedalt läinud.

Hetkel kuum