Liina Laks • 3. aprill 2017 kell 7:45

Apple ületab käibelt Venemaad

Suur osa maailma 100 suurima käibega ettevõtte hulka sattunud kontserne on tegevad energiasektoris. Pildil Prantsusmaa tuumajaam.  

Värske Maailmapanga analüüs järjestas suurimad riigid ja korporatsioonid käibe alusel. Tabelist selgus, et suur hulk Hiina ettevõtteid on suuremad kui enamik maailma riike.

Kui käibeedetabeli esimesed üheksa kohta on kindlalt riikide käes, siis edasi läheb pilt kirevamaks. Maailma suurimad käibetekitajad on Maailmapanga andmetel USA (3251 miljardit dollarit), Hiina (2426 miljardit) ja Saksamaa (1515 miljardit). Euroopa riikidest mahuvad sinna veel Prantsusmaa (1253 miljardit ja 5. koht), Suurbritannia (1101 ja 6. koht) ja Itaalia (876 ja 7. koht), kuid juba üheksanda kohta hõlmab USA kaubandushiid Walmart 482 miljardiga.

Suuruselt järgmine ettevõte on juba Hiinlaste käes: State Grid on nende suurim energiajaotusettevõte, mille käibeks on Maailmapank hinnanud 330 miljardit. See toob edetabelis 14. koha.

Ka järgmine ettevõte, edetabelis järjekorranumbriga viieteistkümnes, kuulub hiinlastele: China National Petroleumi käive on 299 miljardit dollarit. Talle järgneb kohe Sinopec Group 294 miljardiga. Vahepeale mahub veel Lõuna-Korea ning siis leiab 18. kohalt hollandlaste Royal Dutch Shelli, mille käibeks on 272 miljardit. Holland ise on samuti väga kõrgel 13. kohal.

Tuttavatest ja naabritest leiab Rootsi 251 miljardiga 20. kohalt, Norra on 29. ja Venemaa 30. kohalt. Investor Toomase portfelli kuuluv Apple edestab neid: talle kuulub maailmapanga hinnangul 25. koht. Ka Soome näitas maailmapanga hinnangul head arengut: 57. koht oma 131 miljardi dollariga. Seda tulemust jagab ta energiahiiu Chevroniga.

Sektorite lõikes torkab silma, et esindatud on suurem osa maailma suurematest autokontsernidest ning hulk ettevõtteid on pärit pangandusest. Ka energiaettevõtete tulemused viivad nad stabiilselt edetabelisse.

Vaata täispikka tabelit SIIT.

Hetkel kuum