Mait Kraun • 13. aprill 2017 kell 6:45

Odavnev dollar pani Aasia turud kukkuma

Lõuna-Korea börs  Foto: EPA

USA presidendi Donald Trumpi kommentaarid panid dollari Aasia valuutade suhtes odavnema. Ka paljud regiooni aktsiaturud odavnesid, vahendab MarketWatch.

Austraalia S&P/ASX 200 odavnes 0,8 protsenti, indeksi suurimad ettevõtted, millest osa teatab oma tulemusi USA dollarites, vedasid turge alla. Kaevandusfirmadest langes Forescue Metalsi aktsia 6,8 protsenti ja Rio Tinto odavnes 4,6 protsenti. BHP Billitoni aktsia kukkus 4,6 protsenti.

Jaapanis odavnes Nikkei indeks 1,1 protsenti – päeva alguses kukkus indeks ka madalaima tasemeni alates detsembrist, sest jeeni kurss jõudis dollari suhtes viie kuu tippu. WSJ dollariindeks, mis mõõdab selle kurssi 16 valuuta suhtes, langes USA kauplemispäeva ajal 0,5 protsenti. Aasia kauplemispäeva ajal langes dollar veel 0,1 protsenti.

Dollari langus algas hilisõhtul, mil Donald Trump ütles Wall Street Journalile, et valuuta „on muutumas liiga tugevaks“ ning ta soovib, et Föderaalreserv hoiaks intressimäärasid madalal. „Väga raske on konkurentsis püsida, kui dollar nõnda kallis on. Teised riigid vähendavad samal ajal oma valuuta väärtust.“

Lisaks sellele ei tahtnud Trump Hiinat valuutamanipulaatoriks nimetada, sest ta ei taha Põhja-Korea ohu tõttu Pekingiga suhteid kaalule panna.

„Kui tema kommentaarid avalikkuse ette jõudsid, siis sattus dollar kohe surve alla,“ ütles investeerimisfirma AxiTraderi peastrateeg Greg McKenna.

Hetkel kuum