Liina Laks • 4. september 2017 kell 11:11

Kuld ja euro tõusul, nafta languses

Eurod  Foto: Scanpix/Reuters

Põhja-Korea kriisi süvenemise mõju näeb enim futuuriturul, kus kulla hind jõudis selle aasta kõrgeimale tasemele.

Kullauntsi eest tuli täna lõunal maksta 1341 dollarit, mis on aasta rekord. Kulla hinda pressis ülespoole investorite hirm Põhja-Korea kriisi süvenemise ees. Investorid pagesid nii-öelda turvalisena näivasse kulda ning võlakirjadesse.

Kuid kulla hinna tõusu võib Bloombergi andmetel mõjutada veel üks tegur: tänane uudis, et Hiina muudab krüptomüntide esmapakkumised (ICOd) illegaalseks, on krüptorahad langusesse surunud. Bloombergiga vestelnud Tempelton Emerging Markets Groupi juht Mark Moebiuse hinnangul on tõenäoline, et krüptorahas pettujad valivad uueks suunaks kulla.

Euro kallines täna dollari suhtes 0,4 protsenti ja kauples pealelõunal 1,9 dollari peal. Euro viimase aja kiirele tõusule on kaasa aidanud nii korralik euroala majanduskasv kui ka investorite ebakindlus USA sise- ja välispoliitikas.

Nafta hinnas oli näha erinevusi: samal ajal kui WTI toornafta barrel viimasest langusest taastus ning 0,02 protsendi jagu 47,3 dollarile kallines, odavnes Brenti toornafta barrel 0,8 protsenti, 52,3 dollarini. Nafta hinda mõjutas viimasel nädalal enim USAd tabanud orkaan Harvey, mis lõi ligikaudu kümnendiku sealsetest rafineerimistehastest rivist välja. Samal ajal räsis torm ka Texase osariigi naftainfrastruktuuri, ujutades üle puurkaeve ja naftatrasse. See tõotab Nasdaqi andmetel vähendada sealse naftatoodangu kiiret kasvu. OPEC teatas aga, et suutis augustis vähendada liikmete tootmismahtu 170 000 barreli võrra päevas.

Tänasel ÜRO julgeolekunõukogu erakorralisel kohtumisel on arutluse all Põhja-Korea sanktsioonide süvendamine. Üheks punktiks, millest juttu tuleb, on ka naftatarnete peatamine Põhja-Koreasse. CIA World Factbooki andmetel on naftaimport suurusjärgus 70 000 barrelit päevas.

Hetkel kuum