Mait Kraun • 28. oktoober 2017 kell 9:00

Swedbank: Apranga kasumipotentsiaal peaks kasvama

Rõivad Apranga kaupluses.  Foto: Bloomberg

Kolmanda kvartali tulemusi survestas eelkõige kehv sügishooaja algus. Samas peaks 2019. aastal tehtavad investeeringud suurendama ettevõtte kasumipotentsiaali, kirjutab Swedbank oma raportis.

„Suhteliselt soe ilm augustis ja septembris mõjus Apranga müügile ja kasumimarginaalile kolmandas kvartalis kehvasti. Lisaks sellele on Apranga viimaste kvartalite kasvu vedanud faktorid taandunud. Zara poodide müük kasvas aastases võrdluses vaid 1 protsendi, 18,5 miljoni euroni. Luksustoodete segment survestas jätkuvalt ettevõtte üleüldist käivet,“ kirjutas Swedbank oma raportis.

„Selle tõttu langes kulumieelne kasum 13,4 protsenti, 5,6 miljoni euroni. Meie prognoosile jäi see alla 3,8 protsendiga. Puhaskasum kasvas aastases võrdluses 53 protsenti, 6,3 miljoni euroni, millele aitas 3,4 miljoni euroga kaasa vana kontori müümine,“ kirjutasid Swedbanki analüütikud.

Helde dividendipoliitika võib ajutiselt läbi saada

Raportis kirjutatakse, et viimasel ajal on jaemüügi sektoris olnud põud – uut kaubanduspinda on regioonis juurde tulnud vähe. 2018-2019 aastatel avatakse aga mitmeid suuri ostukeskusi.

„Me usume, et Apranga kasutab seda ära oma kaubanduspinna suurendamiseks. Prognoosime, et ettevõtte investeeringute eelarve võib 2019. aastal kolmekordistuda, mis paneks ettevõtte heldele dividendipoliitikale selleks perioodiks kaane peale,“ kirjutasid analüütikud.

„Draamat me siiski ei näe, sest ootame, et investeeringud aitavad kasumipotentsiaali parandada, mis peaks aitama ka dividende tõsta. Võimalikku laienemist me praegu veel analüüsi sisse ei arvesta, sest kindlat plaani ei ole veel avalikustatud.“

Puhaskasumi prognoos madalam

Swedbank teatas, et vähendab 2017-18 aasta EBITDA ja perioodilise puhaskasumi prognoosi 3 protsendi võrra, peamiselt madalamate kasumimarginaalide ja kõrgemate rendikulude tõttu. Selle on omakorda põhjustanud ettevõtte kontori vahetus. Vana kontori müügist saadi 6,1 miljonit eurot ja osaliselt aitab see olukorda siiski tasakaalustada.

„Me jätame oma hinnasihi 2,75 euro juures samaks. Kordame oma neutraalset soovitust,“ kirjutas pank oma raportis.

Apranga kolmanda kvartali tulemustest saab lugeda siit.

Hetkel kuum