Kavalpead kaotasid 95% rahast paari päevaga

Volatiilsuse langusele panustajad said õppetunni.  Foto: EPA
Märten Kress • 7 veebruar 2018
Jaga lugu:
Börsiuudised
Ainult tellijale

Viimased päevad on aktsiaturgude volatiilsuse langusele panustajatele andnud väga valusa õppetunni. Möödunud aasta üks tulemuslikumaid investeerimisideid kukkus kokku vaid 2–3 kauplemispäevaga.

2017. aasta üks parima tootlusega börsil kaubeldav väärtpaber oli VelocityShares Daily Inverse VIX Short-Term ETN. Väärtpaber, mille kauplemissümbol on XIV, näitas möödunud aastal koguni 187%ni ulatuvat tootlust. XIV oli spekulantide ja kauplejate seas üpris populaarne, veel eelmisel nädalal ulatus väärtpaberi varade maht 1,9 miljardi USA dollarini. XIV panustab volatiilsusindeksi VIX langusele. Teisisõnu teenisid XIV investorid positiivset tootlust juhul, kui aktsiaturgude hinnakõikumiste ulatus püsis samal tasemel või langes.

Viimase aasta parima kauplemisidee kollaps

Kõik see muutus reedel, 2. veebruaril, mil USA aktsiaturg koges üle pika aja rohkem kui –2% langust. Sellised suured hinnakõikumised toovad endaga kaasa volatiilsuse tõusu. Teisisõnu tegi VIX-indeks sel päeval läbi ligikaudu 30% tõusu. Volatiilsusindeksi väärtus tõusis 13 piirimailt 17–18 juurde. Järgmised kauplemispäevad ehk selle nädala esmaspäev ja teisipäev tõid aktsiaturgudele veelgi suuremad kõikumised, mille tulemusena ületas VIX-indeks päevasiseselt isegi 50 punkti taseme.

Täispikkuses näevad seda lugu Äripäeva tellijad.

Oled tellija, kuid ei pääse lugema?Vaata siia

Seotud lood

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt