Rait Kondor • 9. aprill • 1 min
Jaga lugu:

USA alumiiniumitootjad võidavad Venemaa-vastastest sanktsioonidest

Oleg Deripaska ja toonane Venemaa president Dmitri Medvedjev külastamas RUSALi tehast Sajanogorskis Hakassi Vabariigis 2011. aastal.
Oleg Deripaska ja toonane Venemaa president Dmitri Medvedjev külastamas RUSALi tehast Sajanogorskis Hakassi Vabariigis 2011. aastal.  Foto: Dmitri Astahhov/EPA

USA alumiiniumitootja Alcoa aktsia on täna tõusnud ligi 7% peale seda, kui USA pani peale mitmed sanktsioonid Venemaa suurärimeestele ning nendega seotud ettevõtetele. Üheks kannatajaks on alumiiniumi suurtootja United Company Rusal, kelle suuromanikuks on Oleg Deripaska.

Rahvusvahelised toorainete kauplemisega tegelevad ettevõtted on peatanud alumiiniumi ostmise Rusalilt, teatas Bloombergi uudisteagentuur. Viie tooraineid vahendava ettevõtte juhatuse liikmed ütlesid Bloombergile, et nende pangad ja juristid olid öelnud neile, et nad ei saa Venemaa Rusaliga enam tehingute tegemist jätkata. Rusal olevat palunud ka ise neil kaubandusettevõttetel peatada koheselt kõik maksed. Rusali aktsia langes Vene börsil täna 20,4% 22,55 rublani. Rusali aktsia kaupleb ka Hongkongi börsil, kus selle hind langes täna lausa 50% 2,30 dollarini.

Alumiiniumi hind on Londoni metallibörsil täna tõusnud 4% 2122,5 dollarini tonnist. Alates Venemaa-vastaste sanktsioonide teavitamisest eelmisel reedel on alumiiniumi hind tõusnud 7%.

Väljaspool Hiinat olevatest tootjatest on Rusal suurim, tootes 12,9% kogu ülejäänud maailma alumiiniumist. Sellele järgnevad Rio Tinto 12,3%, Emirates Global Aluminium 8,6%, Alcoa 8,4% ning Norsk Hydro 6,5% suuruse turuosaga.

Alcoa aktsia on täna tõusnud 6,9% 51,34 dollarini, Century Aluminiumi aktsia on tõusnud 12,5% ning Norsk Hydro aktsia 6,6%.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt