Lauri Teder • 20. aprill 2018 • 1 min
Jaga lugu:

Trumpi säuts nõrgestas naftahindu

USA president Donald Trump  Foto: EPA

Reedel süüdistas USA president Trump OPECit naftahindade "kunstlikus" kergitamises ning teatas, et olukord on halb ja vastuvõetamatu.

Ameerika Ühendriikide naftanäitaja, West Texas Intermediate'i mai futuurid odavnesid säutsu järel 0,9%, kukkudes 67,62 dollarini barreli kohta. Kõigest paari päeva eest saavutas indeks aga oma 3,5 aasta kõrgeima taseme, liikudes põgusalt üle 69 dollari piiri. Brenti toornafta juunikuu futuuride hind langes Trumpi sõnade mõjul 1%, 73,01 dollarini barreli kohta. Mõlemad naftaindeksid toibusid ehmatusest paari tunni jooksul, kuid püsivad siiski veel miinuses.

Presidendi sõnavõtt Twitteris oli kahtlemata tingitud OPECi ja selle partnerite samal ajal toimunud kohtumisest, kus vaadati üle naftaliidu senised edusammud tootmiskärbete vallas ning arutati edasisi samme. Organisatsiooni praegune kokkulepe kehtib 2018. aasta lõpuni, kuid selle juhtriik Saudi Araabia on avaldanud liikmetele ja partneritele, sh Venemaale survet kärbete pikendamiseks, et viia toornafta barrelihind ajapikku vähemalt 80 dollarini.

Lisaks OPECi tootmispiirangutele on naftahindu viimasel ajal kergitanud ka Venezuela puurimismahtude vähenemine ning Trumpi enda signaalid seoses Iraani sanktsioonide taaskehtestamisega, samuti on mõju avaldanud ülemaailmse kütusenõudluse suurenemine.

Saudi Araabia energeetikaminister Khalid al-Falih leidis Trumpi sõnavõttu kommenteerides, et tehislikke hindu pole olemas.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt