Liina Laks • 4. oktoober 2018 kell 10:40
Börsiuudised
Ainult tellijale

Mida toob hiiglasliku rahatrüki lõpp turgudele?

Euroopa Keskpank on andnud mõista, et lõpetab 2,6 triljoni euro suuruse võlakirjade tagasiostuprogrammi. Kuigi keskpanga esindajad on öelnud, et elu jätkub Euroopas nii nagu muiste, leiab Handelsblatt, et programmi lõpp mõjutab turge kõvasti.

Euroopa Keskpanga hoone Frankfurdis: kas mitme triljoni euro suuruse tugiostuprogrammi lõpp suudab turge kõigutada?  Foto: Reuters/Scanpix

Euroopa Liidu võlakirjade tagasiostuprogramm loodi 2015. aastal selleks, et euroala majandust, mis kuidagi pärast viimast kriisi jalgu alla ei saanud, dopinguga turgutada. 2015. aastal eeldati, et kui keskpank suurendab bilansimahtu triljoni euro võrra, lisab see euroala majanduskasvule 0,2 kuni 0,8 protsendipunkti. Seda on alates möödunud aastast järk-järgult vähendatud ja alates oktoobrist ostab Euroopa Keskpank kuus vaid 15 miljardi euro eest varasid kuus.

Kui oled juba tellija, siis logi sisse!
    Hetkel kuum