Rait Kondor • 21. detsember 2018 kell 20:32

FT: Malaisia soovib Goldman Sachsilt saada hüvitisena 7,5 miljardit dollarit

Goldman Sachsi logo panga Austraalia kontoris.  Foto: Scanpix/REUTERS/David Gray

Malaisia valitsus soovib Goldman Sachs pangalt saada hüvitisena 7,5 miljardit dollarit seoses panga tegevusega skandaalidega seotud riikliku investeerimisfondi 1MDB juures, vahendas Reuters Financial Timesi, viidates Malaisia rahandusministri sõnadele.

Bloombergi uudisteagentuur kirjutas eraldiseisvalt, et Singapuri ametivõimud on laiendanud oma kriminaaluurimist 1MDB fondi puhul, lisades uurimisse Goldman Sachsi, mis on Reutersi sõnul märk, et Goldman Sachsi vastu suureneb uurimine seoses panga rolliga mitme miljardi dollarises rahapesu skeemis.

Käesoleval nädalal esitasid Malaisia prokurörid süüdistused Goldman Sachsi vastu seoses selle rolliga kolme võlakirjaemissiooni korraldamisega, millega kaasata 6,5 miljardit dollarit 1Malaysia Development Berhadi (1MDB) investeerimisfirma jaoks.

Goldman Sachs on süüdistused väidetavate õigusrikkumiste kohta korduvalt tagasi lükanud ning öelnud, et endise Malaisia valitsuse ja 1MDB mõned liikmed on pangale valetanud võlakirjade müügist saadud raha kasutamises.

Financial Times viitas Malaisia rahandusministrile Lim Guan Engile, kellel sõnul nõuab Malaisia valitsus lisaks võlakirjaemissiooni koguväärtusele Goldman Sachsilt veel 1 miljard dollarit, et katta 600 miljoni dollari suurune kulu, mis maksti Goldman Sachsile võlakirjaemissiooni korraldamise eest, ning selle eest, et võlakirjaintressid olid seatud "kõrgemale tasemele, kui oli turu õiglane tase".

Reutersile antud kirjalikus vastuses ütles Goldman Sachsi pressiesindaja, et pank plaanib süüdistused vaidlustada.

"1MDB võlakirjade pakkumine oli mõeldud raha kaasamiseks, et Malaisiale kasu tuua. Selle asemel varastati suur osa sellest rahast, et kasu tuua Malaisia valitsuse liikmetele ning nende kaastöötajatele," ütles Goldman Sachsi pressiesindaja pressiteate vahendusel.

Goldman Sachsi aktsia langes reedel USA aktsiaturul 4,96%, 160,05 dollarile.

Hetkel kuum