Danske kasum ja dividend vähenesid

Rahapesuskandaali sattunud Danske pank teenis lõppenud aasta eest puhaskasumit 15 miljardit Taani krooni ehk ligi 2 miljardit eurot, mis on pea kolmandiku võrra väikesem summa kui 2017. aastal.

Aruannet alustab Danske raskuste toonitamisega.  Foto: Danske Bank

"2018. aasta oli Danske panga jaoks katsumusterohke. Tõsine ja nõudlik probleem seoses mitteresidentide kontode sulgemisega Eestis põhjustas aktsionäridelt õigustatud kriitika ning viis juhtkonnas rea muudatusteni," kirjutas panga juht Jesper Nielsen teates. Järgnevatel aastatel tugevdatakse panga sõnul finantskuritegude vastast kaitset, et saada sellega pankade hulgas parimaks.

Raske aasta turgudel kahandas panga kauplemiskäivet ning kasvanud kulud, nende seas ka rahapesu juhtum ning 1,5 miljardi Taani krooni (200 miljoni euro) annetamine finantskuritegude ning rahapesuvastase võitluse jaoks viisid aastase puhaskasumi väikesemaks, kui prognoositi aasta alguses. Lisaks teatas pank annetuse tõstmisest 2 miljardi Taani kroonini, ehk 200 miljonile eurole lisandub järgneva kolme aasta jooksul veel 70 miljonit eurot.

Raha annetati iseseisvale fondile, mis asutati selleks, et toetada rahvusvahelise finantskuritegevuse vastast võitlust, sealhulgas rahapesu. Raha eest hakatakse sellist võitlust pidama nii Taanis kui ka Eestis.

Panga 2018. aasta käive ulatus 44,4 miljardi kroonini (ligi 6 miljardit eurot), mis on aasta varasemast 8 protsendi võrra väikesem. Lisaks kaotas pank lõppenud aastal ligikaudu 11 000 klienti. 2018. aastal teeniti panga poolt 16,5 Taani krooni aktsia kohta, aasta varem 22,2 krooni aktsia kohta.

Ühtlasi pakkus pank välja väikesema dividendi kui aasta varem. Juhtkond pakkus dividendiks aktsia kohta 8,5 Taani krooni (1,14 eurot), mis jääb analüütikute oodatud 8,64 Taani kroonile alla. 2017. aastal maksti dividendiks 10 Taani krooni aktsia kohta.

Käesolevalt aastalt ootab pank kasumit vahemikus 14–16 miljardit krooni (1,88–2,14 miljardit eurot), mis üldiselt ühtib analüütikute oodatud 15,04 miljardi krooniga.

Panga aktsia on täna Taani börsil tõusnud 2 protsendi võrra 123 Taani kroonini. Viimase aastaga on aktsia hinnas kaotanud ligi 50 protsenti.

Vaata seoseid nende isikute ja firmadega:
Jaga lugu:
Hetkel kuum