Artikkel
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Uus lukusüsteem tagab turvalisuse mugavuselt lõivu maksmata

    Foto: ASSA ABLOY

    Viimase aastakümne jooksul on populaarseks saanud ühel võtmel baseeruvad lukusüsteemid, kus üks võti avab mugavalt mitmekorruselise ärihoone kõik uksed. Lukutootja ASSA ABLOY pakub erinevaid mugavaid, kuid samal ajal turvalisi lukustuslahendusi. Lähemalt räägivad ASSA ABLOY Baltic ASi projektijuht Tõnis Kaljund ja müügijuht Andres Lehesalu.

    Abloy on välja töötanud CLIQ-süsteemi, mis on suur samm turvalisuse poole just ärihoonete ning suurte tööstus- ja laohoonete puhul, sest kui ainult mehaanilist võtit kasutades ei jää uksest liikujast maha ühtki märki, siis innovaatiline elektromehaaniline lukk salvestab kogu ukse kasutamise ajaloo vastavalt inimestele välja antud isiklikele võtmetele. Süsteem kontrollib automaatselt, kas ukselukku sisestatud võtmel on luba ust avada ja salvestab ka ukse lubamatu avamiskatse. Kogu andmeside on loomulikult krüpteeritud. Seega pole Abloy CLIQi lukustussüsteemi kasutades vaja omada eraldi elektroonilist läbipääsusüsteemi ja eraldi mehaanilist lukustust, vaid need on ühendatud osavalt üheks süsteemiks. Abloy CLIQi lukusüdamikku on lihtne paigaldada, sest see ei vaja elektritoidet ega kaablite vedamist – töötab ka siis, kui hoonest peaks kas õnnetuse või pahatahtlikkuse tagajärjel kaduma elektrivool. Olemasolevat lukusüsteemi on väga lihtne ja mugav uuendada
    Abloy CLIQi süsteemiga, kuna välja vahetamist vajab ainult lukusüdamik. Ka uute võtmete õiguste määramine, äravõtmine või näiteks mõnele võtmele ajutise sissepääsuloa andmine ehk kodeerimine käib väga mugavalt otse lukusüdamiku kaudu tänu mehaanilisele peavõtmele või veebipõhisele haldusprogrammile kaugjuhitavalt. Seega ei ole juurdepääsuõiguste uuendamine seotud aja ja kohaga ning administraator ja võtme kasutaja ei pea olema samas füüsilises asukohas. Ajutised õigused võivad olla vajalikud näiteks kullerile või transporttöölistele, kellele on ette nähtud laoruumi sisenemine vaid teatud ajavahemikus.
    Nii mehaanilist kui ka elektroonilist tuvastamist võimaldavad CLIQ-lukud on kasutavad nii kabinettide ustel, kappidel, konteineritel kui ka tabalukkudes. Tugev, ilmastikukindel tabalukk koos CLIQ-tehnoloogiaga sobib oma funktsionaalsuses ka karmimatesse ilmastikutingimustesse. Tihenditega varustatud luku sangad ja hermeetiline kork annavad suurepärase kaitse lukule välistegurite eest. Samuti on võimalik kasutada CLIQ-süsteemi ka nii, et osale ustele on paigaldatud ainult mehaanilised ja teistele elektromehaanilised lukud.
    Lukusüsteem, mille turvalisuse tase aastatega ei vähene
    Kuigi patenditud elektromehaanilise CLIQ-süsteemi soetamiskulud on tavalisest nn peavõtme-süsteemist mõnevõrra kallimad, tasub lahendus end ära seoses turvalisuse ja vähenevate halduskuludega. Kui kõiki laohooneid, kabinette või konteinereid avav võti peaks kaduma, on ettevõte peavõtme-süsteemi puhul sunnitud turvalisuse huvides välja vahetama kõik lukud ning tegema kõigile kasutajatele uued võtmed. Kodeeritava võtme puhul tuleb aga lihtsalt võtme kaotuse puhul annulleerida omaniku senised õigused ning anda talle uus võti uute õigustega. Kusjuures võtme leidmisel saab selle taas kasutusele võtta.
    CLIQ-i eelis elektroonilise kiibi või kaardiga läbipääsusüsteemide ees on sõltumatus elektrisüsteemist. Esiteks saab tehnoloogiat paigaldada ilma juhtmeid vedamata nii metall- või klaasustele kui ka isegi elektrivooluta laohoonetele. Teiseks ei juhtu midagi, kui elekter peaks kaduma, ning kolmandaks on kodeeritavat võtit võimatu jäljendada.
    Enamiku äri- ja tööstuslike hoonete võtmesüsteemide turvalisus langeb aastate jooksul, sest paratamatult kaob nii võtmeid kui ka vahetatakse lukke. CLIQi puhul seda muret pole, sest turvalisuse tase on samasugune aastakümneteks. Näiteks on Abloy CLIQ juba kasutusel nii Euroopa kriitilise infrastruktuuri kaitses (elektrijaamad, lennujaamad, telekommunikatsioon jne) kui ka väiksemates eraettevõtetes.
    Elektroonilise võtmekapiga ununeb võtmete kadumise mure
    Teine põnev uue ajastu toode on büroodele ning tootmis- ja tööstushoonetele loodud elektrooniline võtmekapp Traka, mis vähendab võtmete kaotamise protsendi sisuliselt nullini. Tegemist on kasutajale mugava, kuluefektiivse ning praktilise süsteemiga, mis haldab ja jälgib iga võtme või võtmekomplekti kasutamist: iga võti või võtmekomplekt on tugevas ja kompaktses terasest korpusega kapis lukustatud eraldi ning kasutajad saavad kapi avada vaid temale määratud kindla PIN-koodiga. Kapi avamiseks saab kasutada ka kiipi ja/või sõrmejäljelugejat.
    Kapiukse avanedes näitab roheline LED-valgustus võtme kohal kasutajale temale võimaldatud ligipääsuga võtmeid ning punane valgustus tähistab võtmeid, millele kapiavajal ligipääs puudub. Kollane tuli tähistab tagastamise kohta. Võtmed on kapi seina külge kinnitatud spetsiaalse turvarõngaga. Administraatoril on võimalus võtta igal ajahetkel väljavõtte kapi ja võtmete kasutamise andmete kohta.
    Selline kapisüsteem võimaldab ettevõttel vähendada turvameeste, haldusinimeste ja administraatorite arvu, kes seni on pidanud andma käsitsi võtmeid inimestele kätte ning kirjutama üles, kelle käes on milline võti. Lisaks võtmekappidele on Traka’l olemas ka samal põhimõttel töötavad turvakapid, mida näiteks saab kasutada relvakapina või muude töövahendite hoiustamiseks. Traka turvakapp tõstab inimestes vastutustunnet käia firma varaga oluliselt hoolikamalt ümber.
    Traka võtmekappFoto: ASSA ABLOY
    15 minutiga paigaldatav juhtmevaba läbipääsukontroll
    Sageli tekib ettevõtetel vajadus läbipääsusüsteemide järele alles hiljem, kui juba hoone on valmis. Võtmetega uste avamine ja sulgemine on tülikas, kuid ka tavapäraste läbipääsusüsteemide paigaldamine on keerukas, sest peale juhtmete vedamise ning ustele täiendavate seadmete lisamise tähendab see ka investeeringuid uude arvutiprogrammi, kus peab kaarte või kiipe seadistama ja haldama.
    Uudne lahendus on lihtne ja modernne juhtmevaba läbipääsukontroll SMARTair, mis kasutab kontaktivaba RFID-tehnoloogiat ning on integreeritud lukukatetesse. Kaardisüsteem sobib kõikjale alates büroohoonetest, polikliinikutest, hooldekodudest ja eramajadest kuni tootmishoonete, kaubanduspindade, õppasutuste, hotellide ja motellideni.
    SMARTairi süsteemi paigaldus võtab aega vähem kui 15 minutit, seda saab paigaldada nii uutele kui ka olemasolevatele sise- ja välisustele. Valikus on erinevad pinnaviimistlused ja lingid ning süsteem ei vaja kaartide lisamiseks ega kustutamiseks arvuteid ja keerukaid programme. Kõike juhitakse majasiseselt põhikaardi abil. SMARTairi lukulahendus ei vaja elektri- ega internetivõrku.
    Hoone haldajatele on lihtne ja mugav kaduma läinud võtmekaarti kustutada ja uuega asendada. See on tunduvalt odavam kui välja vahetada mehaanilisi võtmeid ja südamikke. Sobib kasutamiseks hästi näiteks perearstikeskustes, büroohoonetes, kaupluste laoruumides, haridusasutustes jm, kus on vajadus mugava, lihtsa ja kiire ukse avamise ning lukustamise järele.
    Digitaalne võtmevaba turvalukk Yale DoormanFoto: ASSA ABLOY
    Võtmevaba turvalukk väikefirmadele või koju
    Väikestele kontoritele, väljaüüritavatele korteritele, võõrastemajadele või eramajadele on välja töötatud unikaalne digitaalne võtmevaba turvalukk Yale Doorman, mis on väga suure populaarsuse saavutanud just Skandinaavias. Norras müüakse selliseid turvalukke muide 60 000 aastas.
    Sarnaselt eelmistele turvalukkudele on tegemist patarei toitel oleva lukuga, mida saab avada kiipkaardi ja/või koodiga. Konkskeelega turvalukuraami on väga lihtne programmeerida – seda saab panna automaatselt sulguma, blokeerida kasutajakoode, lisada uusi kiipkaarte ja anda 24 h koode näiteks koristaja või ehitusmehe tuleku ajaks.
    Lukk sobib ka tuletõkkeustele, on varustatud häiresignalisatsiooniga ning annab piisavalt ette teada, kui luku patareid peaksid hakkama tühjenema. Lisaseadmena on võimalik ka tellida pult, millega saab ust avada ka eemalt.
    ASSA ABLOY
    ASSA ABLOY on kasvanud maailma juhtivaks lukustuslahenduste loojaks, kus töötab 44 000 inimest. Ettevõttele kuulub 15% maailma lukkude tootmise turust ning liidripositsioonil ollakse Euroopas, Põhja-Ameerikas ja Austraalias. Kiirelt kasvavas elektromehaaniliste turvatoodete sektoris on grupp omandanud juhtpositsiooni läbipääsukontrolli, identifitseerimistehnoloogia, automaatuste ning hotellide ukse- ja lukusüsteemide valdkondades. ASSA ABLOY esindab kaubamärke ASSA, ABLOY, eff eff, Entrematic, Guli, HES, HID, IKON, JPM, Medeco, Mul-T-Lock, Nemef, Ruko, Stremler, Tesa, TimeLox, VingCard Elsafe, Yale, Protecta, Amonn, Graft, Firsafe, Sherwin Williams, Scandi Supply. Eestis tegutseb ASSA ABLOY 1994. aastast.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Ivo Suursoo: Eesti vajab uut ühist fookust
Avaliku- ja erasektori järgneva kümnendi ühine eesmärk olgu ambitsioonika, konkurentsivõimelise ja koostööle orienteeritud majanduse käivitamine, kirjutab Ivo Suursoo arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Avaliku- ja erasektori järgneva kümnendi ühine eesmärk olgu ambitsioonika, konkurentsivõimelise ja koostööle orienteeritud majanduse käivitamine, kirjutab Ivo Suursoo arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
SASi aktsionäride koosolekust sai täielik kaos
Kui enne eilset lennufirma SAS aktsionäride üldkoosolekut Rootsis oli küsimus, kui vihased on ettevõtte aktsionärid, kelle vara hävitatakse täielikult, kui ettevõtte ümberkorraldamine läheb edukalt, siis see mure kadus peagi.
Kui enne eilset lennufirma SAS aktsionäride üldkoosolekut Rootsis oli küsimus, kui vihased on ettevõtte aktsionärid, kelle vara hävitatakse täielikult, kui ettevõtte ümberkorraldamine läheb edukalt, siis see mure kadus peagi.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Kogemuslugu: kui minu ettevõtte väärtused enam minuga ei ühti
Kuidas edasi, kui ettevõtjana avastad, et õhinaga loodud firma sinuga enam samu tõekspidamisi ei jaga?
Kuidas edasi, kui ettevõtjana avastad, et õhinaga loodud firma sinuga enam samu tõekspidamisi ei jaga?
Sõudmise kaheksapaat kui meeskonnatöö musternäide
Sõudmise kaheksapaadilt on meeskonnatöö kohta nii mõndagi õppida. Kuidas spordimehe sihikindlus ettevõtlusesse edukalt üle viia?
Sõudmise kaheksapaadilt on meeskonnatöö kohta nii mõndagi õppida. Kuidas spordimehe sihikindlus ettevõtlusesse edukalt üle viia?
Uutele sõidukitele hakatakse väljastama keskkonnapasse
Sel kolmapäeval kiitis Euroopa parlament heaks uued ELi eeskirjad, mille eesmärk on vähendada sõiduautode, kaubikute, busside, veoautode ja haagiste heitkoguseid. Ühe uue meetmena nähakse ette uutele sõidukitele keskkonnapasside väljastamist, kirjutavad Logistikauudised.
Sel kolmapäeval kiitis Euroopa parlament heaks uued ELi eeskirjad, mille eesmärk on vähendada sõiduautode, kaubikute, busside, veoautode ja haagiste heitkoguseid. Ühe uue meetmena nähakse ette uutele sõidukitele keskkonnapasside väljastamist, kirjutavad Logistikauudised.
Hullumeelne seiklus: autoga läbi Euroopa ja Aafrika
Ühel päeval tekkis sõpradel hullumeelne idee osaleda rallil, mis viib nad läbi Euroopa ja Aafrika, kirjutavad Lääne-Virumaa Uudised.
Ühel päeval tekkis sõpradel hullumeelne idee osaleda rallil, mis viib nad läbi Euroopa ja Aafrika, kirjutavad Lääne-Virumaa Uudised.
Laanet läbis huvide konflikti koolituse, mistõttu ministeerium üürilepingut ei kontrollinud
Justiitsminister Laanet kinnitas, et läbis ametisse astudes huvide konflikti käsitleva koolituse, mistõttu ei näinud justiitsministeerium vajadust üürilepingut täiendavalt üle kontrollida.
Justiitsminister Laanet kinnitas, et läbis ametisse astudes huvide konflikti käsitleva koolituse, mistõttu ei näinud justiitsministeerium vajadust üürilepingut täiendavalt üle kontrollida.
Uutele sõidukitele hakatakse väljastama keskkonnapasse
Sel kolmapäeval kiitis Euroopa parlament heaks uued ELi eeskirjad, mille eesmärk on vähendada sõiduautode, kaubikute, busside, veoautode ja haagiste heitkoguseid. Ühe uue meetmena nähakse ette uutele sõidukitele keskkonnapasside väljastamist, kirjutavad Logistikauudised.
Sel kolmapäeval kiitis Euroopa parlament heaks uued ELi eeskirjad, mille eesmärk on vähendada sõiduautode, kaubikute, busside, veoautode ja haagiste heitkoguseid. Ühe uue meetmena nähakse ette uutele sõidukitele keskkonnapasside väljastamist, kirjutavad Logistikauudised.