investor Toomas • 23 jaanuar 2018
Jaga lugu:
Investor
Ainult tellijale

Hunt tuleb!

Investor Toomas
Investor Toomas  Foto: Anti Veermaa

Laupäeval olin muidugi kohal Investor Toomase investeerimiskonverentsil. Ja mis ma kuulen – hunt tuleb! Pean silmas inflatsiooni, mida turgudel pole pikka aega põhjust olnud karta. Pigem on muretsetud liiga madalate hindade pärast.

Nüüd hoiatasid analüütikud, et inflatsioon võib tagasi tulla arvatust kiiremini ja turud ei pruugi selleks valmis olla. Nagu vanas loos, kus kuri tuli lõpuks karja ja kedagi polnud kaikaga vastas. Inflatsiooni arvasid analüütikud selle aasta tõsisemate riskide hulka, kui see peaks turgudel järsud liikumised lahti päästma.

Aimu sellest, kui kiiresti keskpankade ülilõtv rahapoliitika muutuda võiks, võib anda alanud nädal, mil maailma kaks suurt keskpanka peavad selle aasta esimesi intressipoliitika arutelusid. Nädala esimeses pooles Jaapani keskpank ja teises pooles Euroopa Keskpank. USA keskpank on suurtest keskpankadest juba rahatrüki lõpetanud ja jõudnud viis korda intressimäärasid tõsta. Sealt võib üllatus tulla sel moel, et intressimäärade tõuse võib tänavu tulla arvatust rohkem. Lisaks vahetub veebruari alguses USA Föderaalreservi juht, mis tõstatab küsimärke uue juhi poliitika kohta.

Jaapanis ja Euroopas tõmmatakse esialgu alles rahatrükki koomale. Euroopa Keskpank vähendas aasta alguses igakuiseid tugioste euroala võlakirjaturul poole võrra, 30 miljardile eurole, ning ka Jaapani keskpank on pikaajaliste võlakirjade tugioste vähendanud, ehkki inflatsiooninäitajad pole sihiks seatud 2% tasemele jõudnud. Euroalal oli inflatsioon värskeimail andmeil detsembris 1,4%.

Täispikkuses näevad seda lugu Äripäeva tellijad.

Oled tellija, kuid ei pääse lugema?Vaata siia

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt