investor Toomas • 22. august 2018
Jaga lugu:
Investor
Ainult tellijale

Leroy püsib kursil

Ma ei tahtnud hommikul oma silmi uskuda – Leroy Seafoodi aktsia oli kukkunud tulemuste peale vaat et 6 protsenti. Hakkasin paanika põhjust otsima ja leidsin hoopis põhjuse aktsiat hoida.

Hammerfesti küla, mille lähedal asub Leroy Seafoodi kalatehas.
Hammerfesti küla, mille lähedal asub Leroy Seafoodi kalatehas.  Foto: Scanpix

Ega's muud midagi olnudki, kui et Norra kalahiid oli varahommikul avalikustatud kvartalitulemustes teatanud kaks kehvemapoolset uudist: kasum veidi kahanes ja Leroy juhid nentisid, et keeruliste aegade tõttu on oodata kehvemat kolmandat kvartalit. Kuid 2018. aasta tuleb kokkuvõttes siiski hea, lohutati kvartaliaruandes.

Vaatasin numbrid üle ja vähemalt praegu tuleb juhtidega nõustuda. Teise kvartali kasum aktsia kohta kasvas möödunud aasta sama ajaga võrreldes 21%, 1,28 Norra kroonini aktsia kohta, kuid poolaastate võrdluses on kasuminumber mullusega võrreldes 0,05 krooni võrra langenud, 2,59 Norra kroonile aktsia kohta. Kuid samal ajal on käive kasvanud mullusega võrreldes 19% ning poolaasta tulemus ületas 10 miljardi Norra krooni piiri – nii head numbrit pole Leroy iial näinud.

Sellele aitas kaasa nii maailmaturul tõusev kala hind kui ka lõhe ja forelli suurem püügimaht. Selles valguses on Leroyle halb uudis, et ajal, mil valge kala populaarsus tõuseb, kaalutakse Barentsi meres teadlaste soovitusel tursapüügi piiramist. See toob kaasa tooraine kallinemise, see aga probleeme tehastele. Nii pidi järsu tursahinna tõusu tõttu juunis end müüki panema 10 miljoni eurone Veslava Groupi kalatehas Leedus. Mulle näib, et oma suurusega – ja lõheportfelliga – suudab Leroy muutustele vastu seista.

Täispikkuses näevad seda lugu Äripäeva tellijad.

Oled tellija, kuid ei pääse lugema?Vaata siia

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt