Äripäev • 6. juuni 2018 kell 3:00

Väikeaktsionäri kaitsev börs päästab iseennast

Foto: Anti Veermaa

Börsi tegevus on kiiduväärne, küsimusi tekitab finantsinspektsiooni kooskõlastus ähvardavas toonis ülevõtmispakkumisele.

Täna pärastlõunani saab veel märkida Tallinna Sadama aktsiaid ning Tallinna börsi möödunudnädalane otsus mitte lasta börsilt lahkuda Olympic Entertainment Groupil võiks anda väikeaktsionäridele täiendavat julgust aktsiatesse investeerida.

Tallinna börs põhjendas otsust mitte lasta OEG-l aktsiate noteerimist lõpetada investorite huvide ning suurema läbipaistvuse tagamisega. 1400 pärast ülevõtmispakkumist Olympicusse jäänud väikeinvestorit jääksid börsi hinnangul noteerimise lõpetamisel infosulgu.

Äripäevaga suhelnud investorid tervitasid üsna üksmeelselt Tallinna börsi noteerimis- ja järelevalvekomisjoni otsust ning leidsid, et juhtumist saab hea hoiatus neile ettevõtetele, kes kavatsevad tulevikus väikeinvestorite huvidega arvestamata börsilt lahkuda.

Jõuline ülevõtmispakkumine

Samas leiti, et kui börsi tegevus väikeaktsionäride kaitsel oli kiiduväärne, siis finantsinspektsioon oleks saanud oma järelevalvefunktsiooni hoolikamalt täita. OEG aktsiate ülevõtmispakkumine survestas väga jõuliselt aktsionäre ning ei oleks pidanud sellisel kujul ehk finantsinspektsiooni kooskõlastust saama.

Novalpina gruppi kuuluv Eestis registreeritud firma Odyssey Europe ähvardas aktsionäre ülevõtmispakkumisest loobumise korral aktsiate likviidsuse kaotamisega ning paljud investorid hindasid riske liialt suureks ja Novalpina ähvardust tõsiseltvõetavaks.

Tallinna börsi otsuse valguses paistab siiski, et julge hundi rind on rasvane ja väikeaktsionärid, kes end meelekohale surutud relvast hirmutada ei lasknud, võivad oma kartmatuse eest teenida korraliku preemia. Iseküsimus, kas sellisel hirmutamistaktikal ühes õigusriigis üldse kohta tohiks olla.

Trigoni ja East Capitali alustatud võitlus OEG väikeaktsionäride huvide kaitsmise nimel on vähemalt esimeses lahingus olnud võidukas. Pall on nüüd Novalpina käes ning on suuresti nende otsustada, kas selle lahinguga sai sõda läbi või jätkub see kohtus. Aja- ja rahakulu arvestades oleks Novalpinal ilmselt mõistlik kangekaelsete väikeinvestoritega kohtuvälisele kokkuleppele jõuda, kuid asi võib olla ka põhimõttes.

Kuu aega tagasi kirjutas Äripäev oma juhtkirjas, et kohaliku börsi reguleerivat rolli väikeaktsionäride kaitsel pole seni Eestis proovile pandud. Nüüd siis pandi ja tulemused on väikeaktsionäri jaoks julgustavad. Tegelikult olekski börsil olnud keeruline teisiti käituda.

Usaldus on elu ja surma küsimus

Investorite usaldus on Tallinna börsi suguse väikebörsi jaoks elu ja surma küsimus. Kui kodubörs oma väikeaktsionäre ei kaitse, siis tekib küsimus, milleks teda üldse vaja on. Mitme praegugi välisbörsidel noteeritud Eesti ettevõtte jaoks on see küsimus ilmselt juba veenva vastuseta jäänud.

Täna lõppev Tallinna Sadama aktsiate esmase avaliku pakkumise märkimisperiood annab ehk märku börsile saabuvast paremast ajast. Juba on rahandusministeeriumist antud viide ka järgmise riigiettevõtte, Enefit Greeni vähemusosaluse börsile viimise kohta tuleva aasta esimeses pooles.

Väikeinvestorite kaitsele asunud börs julgustab Eesti inimesi panustama oma riigi arengusse, saama selle edust osa, teenima dividenditulu ja kasvatama oma vara. Ning ühtlasi päästab iseennast.

Hetkel kuum