Artikkel
  • Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    20 aastat vilumust M&A tehingute nõustajana

    Investment Agency meeskond tervitab kliente, koostööpartnereid ja konkurente juubeli puhul. Vasakult paremale: Illar Kaasik, Mart Lee, Indrek Orav, Aleksei Vorobjov, Indrek Uudeküll, Sulev Raik, Lisette Starostin ja Eva-Ell PaalimaaFoto: Investment Agency

    2018. tähistas oma 20. aasta juubelit Investment Agency OÜ, kelle teenuste portfell algusaastatel oli lai ja mitmekesine, kuid kes viimased kuus-seitse aastat on spetsialiseerunud kitsale tegevusalale – ettevõtte müügiprotsessi korraldamisele.

    Tähtis on aru saada ettevõtte väärtusest omaniku jaoks. Näiteks kümnemiljonilise väärtusega ettevõtte jaoks tähendab iga 1% 100 000 eurot. Oma tööd tehes ma kindlasti arvestan sellega ja panen end parima tulemuse nimel ettevõtte omaniku kingadesse.

    Illar Kaasik
    Investment Agency OÜ juhtivpartner ja juhatuse liige
    Alates 1998. aastast tegutsenud Investment Agency OÜ põhitegevusala on Eesti ettevõtete müügiprotsessi korraldamine ja edukas müük, tehes tihedat koostööd koostööpartnerite ja koostöövõrgustikega Soomes, Rootsis, Lätis, Leedus ja Venemaal.
    Lisaks tänasele teenusele on Investment Agency OÜ osutanud eelnevalt professionaalset teenust ka laenukapitali kaasamisel, ettevõtete väärtushinnangute koostamisel, ettevõtete restruktureerimisel ning paaril korral ka ettevõtete juhtimisel.
    Investment Agency OÜ juhtivpartneri ja juhatuse liikme Illar Kaasiku sõnul oli fookuse seadmine kindlale valdkonnale ettevõtte strateegiline otsus, mis annab neile tulevikus ärieelise. „Keskendumine kindlale valdkonnale annab võimaluse teenust professionaalsemalt osutada. Meie eesmärk on tegeleda ühe tootega ja teha seda väga hästi,“ põhjendab Kaasik suunamuutust.
    Algusaastatel tegeleti ettevõttes ka kinnisvara arendamisega, mille tegevus koondati aga juba kolm aastat tagasi nende tütarettevõtte Investment Agency Property Advisor OÜ alla. Viimast juhib Investment Agency OÜ pikaajaline partner ja juhatuse liige Mart Lee.
    Põhieesmärk on saavutada kõrgeim hind
    Kui tavaliselt seatakse eesmärk jõuda müügitehinguga eduka lõpuni kuue kuni kaheksa kuu jooksul, siis reeglina võtab ettevõtte müügiprotsess aega üks aasta. Kuid on ka tehinguid, mis on kestnud kaks-kolm aastat. „Kuna lepingud on pikad, nõuab see kliendi ja nõustaja vahel usaldust. On äärmiselt vajalik, et nõustaja saab aru ettevõtte ärispetsiifikast, müügivõimalustest ja sellest, kes võiks olla parim ostja,“ räägib Kaasik.
    Kaasik jätkab, et peaeesmärk on alati kõrgeima hinna saavutamine. „Nõustaja peab aru saama sellest, milline ettevõte on konkreetses turufaasis parim ostja meie kliendile. Kui majandus kasvab, võib selleks olla investeerimisfond, kui majandus langeb, pigem konkurent.“Juhtivpartneri sõnul on M&A tehingute nõustamine ühelt poolt huvitav, teiselt poolt keeruline, sest tegeleda tuleb erinevate majandusvaldkondadega. „Meie kliendid on muu hulgas nii piimandus-, metallitöötlemis-, jaekaubandus- kui ka hotellisektorist, mis tähendab seda, et peame ennast pidevalt harima ja valdkonna spetsiifikaga täielikult kurssi viima, sest ainult nii saame oma tööd teha väga hästi,“ märgib Kaasik, lisades, et töö teeb keeruliseks ka kõikuv majanduskeskkond.
    Ja toob näiteks, et majandussurutise ajal võivad olla ettevõtte tegelikud väärtused ja omaniku ootused tugevas nihkes.Kaasiku sõnul on majanduskeskkonna tundmine ja sellest lähtuvalt ettevõtte müügiprotsessi korraldamine osa nõustaja professionaalsusest ja kompetentsusest. „Ettevõtte edukas müük saab alati alguse õigest müügistrateegiast, mille käigus analüüsitakse erinevaid tegevusi ja sellest tulenevalt kavandatakse toimivad müügitaktikad.“
    „Tähtis on aru saada ettevõtte väärtusest omaniku jaoks. Näiteks kümnemiljonilise väärtusega ettevõtte jaoks tähendab iga 1% 100 000 eurot. Oma tööd tehes ma kindlasti arvestan sellega ja panen end parima tulemuse nimel ettevõtte omaniku kingadesse,“ lisab Kaasik.2017. aastal ettevõttega ühinenud partneri Sulev Raigi sõnul suudab spetsialist korraga hallata kaht kuni nelja mandaati. Suuremate tehingute puhul võib käsil olla ka vaid üks-kaks projekti. „Kõige olulisem märksõna on konfidentsiaalsus,“ lausub Raik. „Ka läbirääkimiste protsess ja taktika on olulised, näiteks hinnaläbirääkimistel pead täpselt teadma, millal mis kaardi välja käid.“
    Tähtsaim vara ettevõttes on töötajad
    Kuna M&A tehingute valdkond on samavõrra huvitav kui keeruline, on pikaaegse kogemusega partnerid ning andekad ja motiveeritud töötajad ettevõtte suurim kapital. Investment Agency OÜ partnerid on suurte kogemusega spetsialistid, kes veavad ja vastutavad müügi- või ostumandaadi eest algusest lõpuni. Hiljuti liitus partnerite ringiga Indrek Orav, kes on oma varasema töökogemuse kaudu muu hulgas seotud olnud Taani Kesk- ja Ida-Euroopa Investeerimisfondiga. Tal on ka pikaajaline tippjuhi ja rahvusvaheliste läbirääkimiste kogemus.
    Et oma tööd uue nurga alt näha ja sellele sügavam tähendus anda, käiakse üheskoos koolitustel ja seminaridel. Kaks korda aastas võetakse koos midagi põnevat ette, näiteks viimati mängiti curling’ut ja tutvustati uutele kolleegidele golfi võlusid.
    „Traditsiooniks on kujunenud ühine aastalõpuüritus, büroos tähistatakse ühiselt sünnipäevasid ja muid isikliku elu sündmusi,“ tunneb Investment Agency OÜ kommunikatsioonijuht Eva-Ell Paalimaa heameelt.
    Ettevõtte partneri Indrek Uudeküll sõnul töötab Investment Agency OÜ büroos täna kaheksa inimest: viis partnerit, kaks analüütikut ja kommunikatsioonijuht. „See on tavapärane, et partnerite osakaal seda tüüpi ettevõttes nii suur on. Kaheksa töötajaga M&A-boutique on lähipiirkonnas oma valdkonnas keskmise suurusega ettevõte,“ lisab Uudeküll.
    Missioon on ühendada Balti ja Skandinaavia majandusruum
    Kaasiku sõnul soovitakse enamikul juhtudel ettevõtet müüa kolmel põhjusel: ettevõtte omanik soovib vanusest tingituna äritegevusest väljuda; äritegevus on saavutanud arengufaasi tipu, omanikul on muid plaane ja ta vajab kapitali; omanik vajab lisakapitali, müües vaid osa ettevõttest.
    „Kui omaniku järeltulijad ei ole huvitatud äri jätkamisest, siis on mõttekas müüa ettevõtte uuele omanikule, kellel on visioon ja võimekus äri edendada. Vastasel juhul jääks ettevõte virelema,“ lisab Raik, märkides, et M&A tehingutega elavdatakse ka majandust.Investment Agency OÜ 2017. aasta suurim tehing oli kaheksamiljonilise omakapitaliga AS Remeksi Keskuse müük, nõustades AS Remeksi Keskuse aktsionäre ettevõtte müümisel Leedu ettevõttele AXIOMA LT UAB.
    „Meie missioon on ühendada Balti majandusruum. Kui saame müüa ühes valdkonnas tegutsevad ettevõtted Eestis, Lätis ja Leedus, leides neile ülevõtja näiteks Saksa, Rootsi või kohaliku investori näol, siis me tegelikult konsolideerime majandust ja muudame selle konkurentsivõimelisemaks ja efektiivsemaks,“ leiab Kaasik. Sedalaadi tehingud on alati keerulised, sest nende käigus on vaja siduda mitu erinevat poolt, tegemist on ju kolme riigi seadusandlusega, mille spetsiifikaga tuleb arvestada.“
    2018. aasta väljavaade on Kaasiku sõnul optimistlik ja tehingutebuum jätkub. „Majanduskeskkond soosib seda: raha hind on odav, naaberriikides on toimunud majanduskasv. Soome on kriisist välja tulnud, Läti ja Leedu on näidanud häid tulemusi, ka Venemaal läheb paremini. Kokkuvõttes loob see keskkonna, kus ettevõtte väärtused kasvavad ja neil on vaba kapitali ning investeerimis- ja kasvuhuvi. Kõik see võimaldab meil aidata klientidel läbi viia rohkem tehinguid.“
  • Hetkel kuum
Karl Märka: piirame põhiseadusega riigikapitalismi „Kuidas mitte investeerida: 1001 näidet avalikust sektorist“
Piirame põhiseadusega ära, kui suure osa SKTst võib avalik sektor moodustada, kirjutab Karl Märka arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Piirame põhiseadusega ära, kui suure osa SKTst võib avalik sektor moodustada, kirjutab Karl Märka arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Ülevõtupakkumine pani suure tankerifirma aktsia taanduma
Ühe maailma suurima tankerifirma Euronavi aktsia kukkus Brüsseli börsil pärast suuromaniku ülevõtupakkumise lõppu 9,1%.
Ühe maailma suurima tankerifirma Euronavi aktsia kukkus Brüsseli börsil pärast suuromaniku ülevõtupakkumise lõppu 9,1%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Kogemuslugu: kui minu ettevõtte väärtused enam minuga ei ühti
Kuidas edasi, kui ettevõtjana avastad, et õhinaga loodud firma sinuga enam samu tõekspidamisi ei jaga?
Kuidas edasi, kui ettevõtjana avastad, et õhinaga loodud firma sinuga enam samu tõekspidamisi ei jaga?
Sõudmise kaheksapaat kui meeskonnatöö musternäide
Sõudmise kaheksapaadilt on meeskonnatöö kohta nii mõndagi õppida. Kuidas spordimehe sihikindlus ettevõtlusesse edukalt üle viia?
Sõudmise kaheksapaadilt on meeskonnatöö kohta nii mõndagi õppida. Kuidas spordimehe sihikindlus ettevõtlusesse edukalt üle viia?
Uutele sõidukitele hakatakse väljastama keskkonnapasse
Sel kolmapäeval kiitis Euroopa parlament heaks uued ELi eeskirjad, mille eesmärk on vähendada sõiduautode, kaubikute, busside, veoautode ja haagiste heitkoguseid. Ühe uue meetmena nähakse ette uutele sõidukitele keskkonnapasside väljastamist, kirjutavad Logistikauudised.
Sel kolmapäeval kiitis Euroopa parlament heaks uued ELi eeskirjad, mille eesmärk on vähendada sõiduautode, kaubikute, busside, veoautode ja haagiste heitkoguseid. Ühe uue meetmena nähakse ette uutele sõidukitele keskkonnapasside väljastamist, kirjutavad Logistikauudised.
Hullumeelne seiklus: autoga läbi Euroopa ja Aafrika
Ühel päeval tekkis sõpradel hullumeelne idee osaleda rallil, mis viib nad läbi Euroopa ja Aafrika, kirjutavad Lääne-Virumaa Uudised.
Ühel päeval tekkis sõpradel hullumeelne idee osaleda rallil, mis viib nad läbi Euroopa ja Aafrika, kirjutavad Lääne-Virumaa Uudised.
Järgmine Soome ehitusfirma andis pankrotiavalduse sisse
Soome ehitusfirma Puukoti viis reedel kohtusse pankrotiavalduse, ettevõtte käive ulatus alles hiljuti 45 miljoni euroni, kirjutas Kauppalehti.
Soome ehitusfirma Puukoti viis reedel kohtusse pankrotiavalduse, ettevõtte käive ulatus alles hiljuti 45 miljoni euroni, kirjutas Kauppalehti.
Nädala lood. Eestlased hulluvad Hispaania kinnisvaraäri järele, kutsehaigus tõi firmale ootamatu nõude, suur tehas läks Lätti
Äripäeva selle nädala populaarsemad lood ja teemad puudutasid Hispaanias kinnisvaraäri ajamist.
Äripäeva selle nädala populaarsemad lood ja teemad puudutasid Hispaanias kinnisvaraäri ajamist.