Artikkel
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Restoranitest: prantslased on tulnud, et jääda!

    Telliskivi Loomelinnak on saanud juurde veel ühe söögikoha – prantsuse kokakunsti esindava Frenchy. Menüü pakub nii parti, kala kui ka juusturoogasid, joogikaardil on loomulikult esindatud Prantsuse veinid.Foto: Julia-Maria Linna

    Telliskivi Loomelinnaku peaks ümber nimetama Telliskivi gastronoomialinnakuks – suurem osa sealsest loomingust tundub sündivat köögis. Värskelt on toidulinnakusse saabunud Prantsuse bistrookultuuri esindav Frenchy.

    Sisekujundusele orienteeritud restoranide aeg on selleks korraks möödas, see on ammu selge. Nüüd on käes söögi ja joogi aeg. Disainilt meenutab Frenchy kõige rohkem Sesooni – see on samasugune kõrgete lagedega endine tööstushoone, menüült aga kellegagi sarnasusi ei leia. Kui siis, võib-olla õige natuke meenutab Frenchy Õismäe Lyoni, mis ju ka Prantsuse köögiga flirtida üritab, või Kukke ja Konna, mis samuti prantslaste loodud, ainult et kohvikuks, mitte restoraniks.
    Tagasihoidlik, aga aus valik
    Frenchy's jätkub prantslasi nii kööki kui ka teenindajatena laudade vahele, nii et roogade autentsuses kahtlust ei teki. Menüü on parajalt mõõdukas, et äratada usaldust: pearoogi neli, magusroogi neli, üks supp, üks gnocchi-roog, üks salat. Suupisteteks juust, oliivid, vorstid ja lopsakate katetega saiad – polegi rohkem vaja. Jookidest rõõmustavad mind eriti Loire'i oru cremant, mida saab tellida klaasikaupa, ja meil nii haruldane armagnac. Veinikaardil on muidugi mõista ainult Prantsuse veinid, sealjuures suhteliselt mõõdukate hindadega.

    Frenchy

    25 p (30 võimalikust)Toit: 8 pTeenindus: 10 pInterjöör: 7 p

    Aadress: Telliskivi Loomelinnaku B-hoone, TallinnTelefon: 5554 4665Avatud: T–N 11.30–23.00, R 11.30–24.00, L 14.00–24.00, P 12.00–16.00Põhiroogade hinnavahemik: 11–16 eurot

    Varasemaid Äripäeva restoraniteste loe aadressilt www.aripaev.ee/restoranitest

    Väidetavalt toovad restorani omanikud osa veine ka ise maale, nii et neid kusagil mujal saada ei olegi. Kui millegi üle kurta, siis ikka ja jälle klaasiveini nappuse üle: cremant, tõsi küll, on ülimalt meeldiv erand, aga peale selle sai klaasikaupa tellida vaid üht punast ja üht valget veini.
    Eelroogadeks valisime jänesepatee ja kitsejuustuga saiad. Need serveeriti suurtel alustel, lisandiks salat, tapenade, cornichon'id – just nagu peab. Neljast pearoast proovisime ära kolm – pardifilee, kala ja tartiflette'i.
    Kui prantslased ei oska pardifileed praadida, kes siis veel? Liha oli keskelt parajalt roosakas, kenad punased kapsad ümberringi – ei midagi ülearu keerulist, aga suurepärane roog. Ka beurre blanc'i ehk võikastmega serveeritud kuldmerikoger oli korralik köögitöö. Prantsuse juustuköögi saadikuna oli menüüs tartiflette – juustukastmes kartulid, sink ja seened. Kellele meeldib juustufondüü, sellele meeldib ka tartiflette.
    Õhtud elava muusikaga
    Väikeste söögikohtade suurim võlu – peale hea söögi ja joogi muidugi – on teenindus. Nii ka Frenchys. Kohati eesti, kohati prantsuse-inglise segakeeles anti endast parim, meie väikese laudkonna heaolu läks neile tõepoolest korda.
    Peale Prantsuse toidukultuuri esindamise on omanikel eesmärgiks ka laiema kultuurivahetuse edendamine: koostöös Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia ning Prantsuse Instituudiga on alustatud Prantsuse muusika õhtute korraldamisega. Kuidas muusika selles eriliselt kõrge lae ja napi sisuga ruumis kõlab, peab minema kuulama.
    Reedeõhtuse täismaja lauavestlustest põimus selles lageduses küll paras müra. Nii et kui maitsmis-, haistmismeel nautisid õhtusööki täiega ja ega silmadelgi põhjust kurta olnud, siis kõrvadele oli see õhtu raske. Nemad oleksid tahtnud midagi pehmemat.
  • Hetkel kuum
5% Klubi, 99% tõenäosusega
Martin Villig võitis Eduka Eesti konkursi oma ettepaneku sisu, mitte isiku tõttu. Tõsi, selle juures on üks konks, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Martin Villig võitis Eduka Eesti konkursi oma ettepaneku sisu, mitte isiku tõttu. Tõsi, selle juures on üks konks, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Kevadine hinnasula aktsiaturul paiskas ostukohad lagedale
Kasumijahil investorid ja kauplejad otsivad turul õiget aega investeerimistehingute tegemiseks. Õnnestunud tehinguks on vaja aga õigele ajale pihta saada kaks korda – esimest korda siis, kui ost sooritatakse, ja teist korda siis, kui hoolikalt valitud positsioon maha müüakse.
Kasumijahil investorid ja kauplejad otsivad turul õiget aega investeerimistehingute tegemiseks. Õnnestunud tehinguks on vaja aga õigele ajale pihta saada kaks korda – esimest korda siis, kui ost sooritatakse, ja teist korda siis, kui hoolikalt valitud positsioon maha müüakse.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Luksusturismi ettevõtjad õpetavad, kuidas meelitada rikkad metsa raha kulutama
Saates “Turismitund” võeti luubi alla, kuidas rikkad inimesed majanduslanguse ajal enda hellitamisega toime tulevad.
Saates “Turismitund” võeti luubi alla, kuidas rikkad inimesed majanduslanguse ajal enda hellitamisega toime tulevad.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Sääsepeletajate müüja: müüme toodet, millesse ise usume
Homeyard OÜ, mis on tuntud kodu- ja aiatoodete poolest, eristub läbimõeldud tooteportfelliga, keskendudes peamiselt sääsepeletajatele. Ettevõtte juht ja omanik Alari Ilves ütles saates “Kiired ja vihased”, et tema ei usu ütlusesse, et hea müügimees müüb kõik tooted maha.
Homeyard OÜ, mis on tuntud kodu- ja aiatoodete poolest, eristub läbimõeldud tooteportfelliga, keskendudes peamiselt sääsepeletajatele. Ettevõtte juht ja omanik Alari Ilves ütles saates “Kiired ja vihased”, et tema ei usu ütlusesse, et hea müügimees müüb kõik tooted maha.
Pauligi kontserni tippu jõudnud Mariell Toiger: tuleb lihtsalt pihta hakata
“Julgus peale hakata on ikkagi pool võitu ja läbi selle on võimalik jõuda ka kaugemale,” ütleb Soome Pauligi kontserni juhatusse jõudnud Mariell Toiger.
“Julgus peale hakata on ikkagi pool võitu ja läbi selle on võimalik jõuda ka kaugemale,” ütleb Soome Pauligi kontserni juhatusse jõudnud Mariell Toiger.
Äripäeva arvamusliider: kui tahame Euroopa toetust Ukrainale, peame andma midagi vastu
Kas eestlastest on saanud eurooplased? Lisaks: kui sügavaks osutub EKRE kriis ning kuidas teha päriselt rohepööret.
Kas eestlastest on saanud eurooplased? Lisaks: kui sügavaks osutub EKRE kriis ning kuidas teha päriselt rohepööret.
Asjatundja: autoturg seisab kaubandussõja lävel Tesla müük kidub, Musk hämab
Eesti autoostja on segaduses, Euroopa muretseb Hiina autode pealetungi pärast, Tesla kogeb kehva müüki, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi konkurentsiraportile antud kommentaaris.
Eesti autoostja on segaduses, Euroopa muretseb Hiina autode pealetungi pärast, Tesla kogeb kehva müüki, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi konkurentsiraportile antud kommentaaris.
Raadiohitid: miljonär Marko Oolo nipid ja ka rikkad nutavad
Selle nädala Äripäeva kuulatuimad saated olid, kus rääkis miljonär Marko Oolo enda portfellist, Microsoft Eesti juht töötajate tasustamisest ning Olavi Lepp juhtimisest.
Selle nädala Äripäeva kuulatuimad saated olid, kus rääkis miljonär Marko Oolo enda portfellist, Microsoft Eesti juht töötajate tasustamisest ning Olavi Lepp juhtimisest.
5 protsendi klubi idee tõi Martin Villigule Eduka Eesti võidu ja 10 000 eurot
Arvamuskonkursi Edukas Eesti käesoleva hooaja võitis ettevõtja Martin Villigu idee algatada ühiskondlik kokkulepe, millega jõukamad inimesed annetaksid oma sissetulekutest 5 protsenti erinevateks algatusteks.
Arvamuskonkursi Edukas Eesti käesoleva hooaja võitis ettevõtja Martin Villigu idee algatada ühiskondlik kokkulepe, millega jõukamad inimesed annetaksid oma sissetulekutest 5 protsenti erinevateks algatusteks.