25. august 1996 kell 22:00

Välisministeerium väärib kiitust

Äripäev peab rõõmuga tõdema, et Eesti välisministeeriumist on jõudsalt kadumas Lennart Meri aegne selektiivse radikaalsuse vaim. Otsus avada Eesti esimene saatkond Aasias kinnitab arengut väga ilmekalt. Kui omal ajal välisministeerium arutas, millisesse idamaa pealinna võiksid Eesti diplomaadid kõige esimesena kanda kinnitada, olid kaalumisel puna-Hiina pealinn Peking ja Jaapani metropol Tokio. President Meri harrastas häid suhteid kommunistliku Hiinaga. Isegi sedavõrd, et võttis vaevaks korraldada sinna hiljem palju kära tekitanud riigivisiidi. Hiina on ÜRO julgeolekunõukogu liige, Jaapan mitte, ning Meri arvates oli Eestil kasulik hoida Pekingi punaparunitega häid suhteid. Öeldagu siis nende inimõiguste või agressiivse välis- ja koloniaalpoliitika kohta mida tahes. Otsus rajada saatkond siiski Tokiosse näitab, et sellest krambist on Rävala puiesteel üle saadud. Äripäev loodab, et sellest kasvab kasu ka Eesti-Jaapani ärisuhetele.

Hetkel kuum