27. august 1996 kell 22:00

Arvutifirma ICL laiendab haaret Eesti turul

ICLi eelmise aasta käivet Eestis 11--12 miljonit krooni kavatsetakse ICL Data Eesti müügijuhi Avo Aasma sõnul suurendada 30--35 protsendi võrra. Firma turuosaks Eestis hindab Aasma 2--3 protsenti.

Märtsis ostis Soome ICL Data OY Eesti arvutifirma Systest Plus, kelle abil tagatakse Eestis ICLi toodete hooldus. Soomlased ostsid ka viiendiku ESKO Koolituse ASi arvutikoolitusfirma EskoNET aktsiatest. ICL omab ka 15 protsenti arvutifirma Eskonet aktsiatest.

ICL Data Eesti kuulub sajaprotsendiliselt ICL Datale. Emafirma näeb Aasma sõnul Eesti turul kahte peamist arengusuunda -- edasimüüjate võrgu laiendamist ja otsemüüki suurtele püsiklientidele. Viimastena nimetas Aasma Eesti Panka ja ASi Eesti Mobiiltelefoni.

IBMi Eesti esinduse juhataja Ants Urvak hindab ICLi tugevaks konkurendiks. Urvak lisas, et IBMi turuosa on Eestis ehk veidi suurem kui ICLil, kuid ta nägi ka IBMi esinduse tulevikku ülekasvamises omaette tegutsevaks ettevõtteks.

Soome suurima arvutustehnika tootja Nokia Data omaniku ICLi aktsiate kontrollpakk kuulub Jaapani kontsernile Fujitsu. ICL Data Eesti soomlasest tegevdirektori Timo Raitalaise sõnul on maailma suuruselt teise arvutitootja Fujitsu soov oma kohta Euroopa turul kindlustada.

Hetkel kuum