Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Ärimeeste spordiklubi tõmbab Tartus niite

    Sõpruskond edukaid ärimehi hakkas end spordiklubiks kutsuma sel suvel, kui kohalike valimisteni oli jäänud veel mõni kuu. Koos harrastatakse purjelauasõitu, skuutriga kihutamist, suusatamist, rallikrossi, laskmist, ujumist ja muid spordialasid.
    Spordiklubisse kuuluvad Urmas Past ja Juhan Kolk (Alexela ettevõtete grupi firmade omanikud), Raivo Rand ja Aivar Tuulberg (Ehitusfirma Rand & Tuulberg, Columbia Kivi jt firmade omanikud), Rein Kilk (Pindi ettevõtete grupi põhiomanik), Aivo Pärn (Favora omanik) ja Vassili Galaganov (GSG omanik). «Soovi spordiklubisse astuda on avaldanud veel mitmed ettevõtjad ja meie ring võib küllaltki tõenäoliselt laieneda,» märgib Raivo Rand. Tema sõnul on klubisse vastuvõtu tingimuseks see, et kõik senised liikmed peavad uut osalejat aktsepteerima. «No praegu on ka nii, et iga klubi liige on vähemalt ühe restorani omanik,» naljatab Urmas Past.
    Ärimeeste spordiklubi valimiseelses koondumises nähakse aga ka selgade kokkupanekut reformierakonna Tartu organisatsiooni mootori ja linnapeakandidaadi Neinar Seli vastu.
    Linnavolikogu valimistel toetas ärimeeste spordiklubi Isamaad 70 000 krooniga, koonderakondlikule valimisliidule Tartu 2000 andis Urmas Past 30 000 krooni ja spordiklubi samuti 30 000 krooni, Mõõdukad said klubilt 20 000 krooni. Isamaa nimekirjas kandideeris linnavolikogusse ka Rand ja valimisliidu Tartu 2000 lipu all pürgis linnavolinikuks Past. Kumbki siiski vajalikku hulka hääli ei saanud.
    Vesteldes ärimeeste spordiklubi liikmetega Tartu valimiste teemal kinnitasid kõik, et nad pole ükskõiksed Tartu tuleviku suhtes ja soovivad näha linna tasakaalustatud juhtimist, mitte ühe teatud ringkonna võimu.
    «Täna pole ükski ärimees Tartus veel nii rikas, et ei hakkaks võimul olles teistele võimaluse korral jalga ette panema,» märgib Rand. «Tahame, et Tartu oleks ettevõtlussõbralik linn, kus valitseksid selged suhted ja kord,» ütleb Past. «Meid huvitab Tartu tasakaalustatud ja stabiilne areng ning oleme kõik siia ka märkimisväärselt investeerinud,» lisab Juhan Kolk.
    «Arvan, et Tartu linnavalitsust ja volikogu ei tohi juhtida ärimehed ja ettevõtjad ei peaks poliitilise võimu pärast tõmblema,» märgib Tuulberg.
    Et ärimeeste spordiklubi toetas rahaliselt kahte erakonda ja ühte valimisliitu, kes omavahel koalitsiooni moodustasid ja linna juhivad, on hakatud Tartus rääkima võimu ostmisest väikese, kuid mõjuka ettevõtjate grupi poolt. On avaldatud arvamust, et Tartusse riigi või linna tellimusel rajatavaid hooneid hakkab nüüd kindlasti ehitama ainult Ehitusfirma Rand & Tuulberg, et paremad tanklakohad jagatakse kütusefirmadele Alexela ja Favora, kes on Tartu kütuseturul tegelikult arvestatavad konkurendid.
    «See on lambajutt, et Alexela ehitagu nüüd oma tankla kasvõi Raekoja platsile või et meie ehitusfirma võidab kõik konkursid,» vihastab Tuulberg. Nii tema kui ka teiste spordiklubi liikmete arvates tuleb äri ja poliitika hoida lahus ja see ongi spordiklubi eesmärk.
    «Enne valimisi käisid ju erakondade esindajad suuremates firmades raha küsimas ja otsustasime, et anname raha koos ning mitmele erakonnale,» räägib Pärn. «Küllap ma oleksin spondeerinud ka reformierakonda, kui nad oleksid mult aktiivsemalt raha küsinud,» lisab Rand. «Tegelikult oleme ju kõik reformide poolt, aga Tartus on reformierakonnast saanud Seli ja Savi saunaklubi,» märgib Tuulberg. «Mullegi on reformierakond sümpaatne, sest ta lubas ettevõtjaid toetada, aga pisut liiga kaua on sellest ainult räägitud,» lisab Past.
    «Ma ei arva, et keegi klubi liikmetest oleks litsalt loll rahakott ja mina isiklikult toetan ainult neid, kes on mulle äriliselt ja eetiliselt vastuvõetavad,» rõhutab Past.
    «Tegelikult kulutame ju kõik spordi toetamiseks suurusjärgu võrra rohkem, kui kohalike valimiste heaks annetasime, nii et jutud võimu ostmisest on kunstlikult üles puhutud või isegi pahatahtlikud,» ütleb Kilk.
    «Me ei seadnud ühelegi erakonnale valimisteks raha andes mingeid omapoolseid tingimusi,» kommenteerib Rand.
    Aivo Pärn on meistersportlane suusatamises ja Rein Kilk meistri kandidaat kergejõustikus. Aivar Tuulberg oli noorteklassis lootustandev keskmaajooksja. Urmas Past on aastaid teinud suusatrenni, kuid eelistab nüüd mäesuusatamist ja purjelauda, Raivo Rand on tuhandeid kilomeetreid läbinud jalgratta sadulas. Juhan Kolk on kibe käsi tennises.
    «Korraldame omavahelisi võistlusi ja puhkame koos aktiivselt,» jutustab Rand. «Sel suvel tegime Pärnus korraliku kuue sõiduga purjelauavõistluse,» lisab Kilk. Tema sõnul rajab ärimeeste spordiklubi sel talvel Tartusse kindlasti liuvälja ja korraldab seal uisutamisvõistlused.
    Alexela on Tartu suusamaratoni ja Saku motokrossi peasponsor. GSG-l on oma noorte jalgpallivõistkond ja poksiklubi. Favora ja tema omanik Aivo Pärn toetavad Tartu maratoni, suusatamist, autorallit ja tehnikaspordialasid. Rein Kilk ja Pindi Invest on raha andnud vehklemisele, kergejõustikule, tennisele, suusatamisele. Ehitusfirma Rand & Tuulberg on Tartu maratoni suursponsor ja toetab jalgrattasporti, suusatamist ning korraldab igal aastal Tartus viimase mehe jooksu.
    Reformierakond sai Tartu kohalikel valimistel enim hääli, kuigi võit isamaalaste, mõõdukate ja koonderakondlaste Tartu 2000 üle polnud mäekõrgune. Oravapoiste Tartu liider ja linnapeakandidaat Neinar Seli toetas isiklikult oma erakonda valimiste eel 78 500 krooniga. Linna juhtimiseks koalitsioonipartnereid otsides teadis Seli enda sõnul, et teiste erakondade ja valimisliidu Tartu 2000 rahastajad ei soovi teda linnapea ametis näha.
    Ta ütleb, et ei saa ükskõikselt pealt vaadata, kuidas Tartus miljoneid kroone korstnasse köetakse või püütakse maksumaksja raha eest hiiglakallist administratiivhoonet ehitada.
    «Mul on oma elu korras ja teenitud rahast jätkub lastelastelegi, seepärast otsustasin linnapeaks kandideerida,» räägib Seli. Ta saab aru, miks tema kandidatuur mitmele Tartu ettevõtjale punase rätina mõjus.
    Tema arvates kartsid Juhan Kolk ja Urmas Past Rukkilille ja Saluudi poe erastamisest tingitud võlgade tasumisel tekkida võivaid lahkhelisid. Rand ja Tuulberg kartvat aga oma ehituseelistest ilmajäämist ülikooli ja põllumajandusülikooli objektidel ning Pärn seda, et võib kaotada monopoli linna bussipargi kütusega varustamisel. «Kilk teab suurepäraselt, et ma ei usalda tema Erastamise Usaldusfondi ning veelgi enam -- minu arvates tal polegi usaldusväärseid ärisid,» sarjab Seli. «Aga mis Kilgi poolt punti võetud Galaganovil minu vastu on, ei oska küll välja mõelda,» lisab ta.
    «Ma ei saa uskuda loosungeid aadete püsivusest, kui Tartu linna juhivad koos valged ja punased ja kõigile on maksnud väike grupp sporti armastavaid ärimehi,» konstateerib Seli, kelle firmad toetavad otse ja kaudselt Eesti sporti aastas rohkem kui poole miljoni krooniga.
  • Hetkel kuum
Paul Künnap: Soome ja Rootsi võidujooks terase pärast annab Eestile õppetunde
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Balti aktsiad jätkasid tõusulainel
Neljapäeval sai sel nädalal alanud Balti aktsiate tõus jätku, kui Balti koondindeks Baltic Benchmark kerkis 0,36%.
Neljapäeval sai sel nädalal alanud Balti aktsiate tõus jätku, kui Balti koondindeks Baltic Benchmark kerkis 0,36%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Taastuvelektri toodang näitas aasta alguses kasvu
Eesti elektrijaamad tootsid esimeses kvartalis taastuvelektrit 791 gigavatt-tundi ehk 17 protsendi võrra rohkem kui eelmise aasta samal perioodil.
Eesti elektrijaamad tootsid esimeses kvartalis taastuvelektrit 791 gigavatt-tundi ehk 17 protsendi võrra rohkem kui eelmise aasta samal perioodil.
Raadiohommikus: tippjuhtide värbamine, noorte palk ja börsitulemusi
Neljapäeva hommikuprogrammis tuleb juttu tippjuhtide värbamisest, noorte palgaootusest ning mitme börsifirma tulemustest.
Neljapäeva hommikuprogrammis tuleb juttu tippjuhtide värbamisest, noorte palgaootusest ning mitme börsifirma tulemustest.