26. november 1996 kell 22:00

Comdexist nüüd ja 10 aasta eest

Pole viisakas sorkida minevikus, aga juhtumisi sattus mulle www.byte.com peal ette Jerry Pournelle'i kümne aasta tagune kommentaar Comdexi messist. Mis siis oli kuum tollal? Jerry alustab on muljeid värvimonitoridega, mis on võimelised näitama peaaegu-aktsepteeritavat värvilist teksti («nii head, et isegi helesinine tekst tumesinisel taustal on loetav vaatamata rohelistele servadele»). Atari ja Amiga väärivad pikka juttu, ja nende taustal ennustatakse Apple'i Macile raskeid päevi ja soovitatakse IBMil tegeleda millegi muuga peale horoskoobilugemise. Amiga tõsistele proffidele, Atari ülejäänutele, on järeldus.

Kõige selle naljakalt vanamoelise kõrval on juttu ka CD-ROMist. CD-lugeja hind jõuab samale tasemele flopiseadmega, massiliselt tootes on hind alla 5 dollari, samale kettale saab lisaks tekstile panna ka pilte, videot ja stereoheli, ja seda kõike kirjutas Jerry Pournell kümme aastat tagasi oma 286-arvutil, millel polnud veel värvimonitorigi! Samas artiklis valib ta ka aasta 1985 parimad arvutileiud, mille hulka kuulub muuhulgas MS Excel.

Eelmisel reedel lõppes aga sügisene Comdex'96 Las Vegases ehk üks maailma suurimatest arvutinäitustest. Sedapuhku olid kuumad veidi teised teemad. AMD tahab tootjaid tagasi võita ja pakub Pentium Pro konkurendiks K6, mis toetab ka multimeedia kiirust tõstvat MMX-käsustikku.

Netscape rääkis Constellationist, mis peaks asendama kasutajapoolse osa operatsioonisüsteemist, näiteks Windowsist -- ehk teisiti öeldes, lahing Netscape'i ja Microsofti vahel saab uut hoogu. Jessy Berst PC Weekist arvab aga, et Constellationist saab pigem Net-scape Corpi kui Microsofti hävitaja -- eks aeg näita.

Windows NT 4.0 ei paku hetkel teatavasti voolusäästliku töö võimalusi, mis muudab ta notebook-arvutite jaoks sobimatuks. Väidetavasti on aga Toshiba ja Microsoft tegemas koostööd, et power management saaks teoks veel enne järgmise NT-versiooni ehk Cairo tulekut.

Ja loomulikult hulk PDAsid, mis kasutavad Microsofti Windows CE'd ehk nimelt selle kategooria arvutite jaoks mõeldud kergekaalu operatsioonisüsteemi. Sellel kevadel CeBITil üllatas Nokia9000, millel operatsioonisüsteemiks GEOS, järgmisel kevadel lähen ma arvatavasti vaatama, kuidas Nokia peal Windows jookseb.

Hetkel kuum